De câte ore de somn ai nevoie pentru a nu dezvolta diferite afecțiuni la bătrânețe

De câte ore de somn ai nevoie pentru a nu dezvolta diferite afecțiuni la bătrânețeInsomie Sursa Foto: Arhiva EVZ

Prea puțin somn crește riscul de boli– iar oamenii de știință au dezvăluit minimul de ore de care aveți nevoie în fiecare noapte. Un studiu a constatat că oamenii au cu 25% mai multe șanse de a muri până la vârsta de 75 de ani dacă nu dorm suficient. Mai puțin de cinci ore pe noapte și îți poți pune sănătatea în pericol.

Persoanele care dorm puțin au o șansă cu 40% mai mare de a se îmbolnăvi. Cancerul, bolile de inimă și diabetul pot fi toate declanșate sau agravate de oboseală. Oamenii de știință de la University College London au studiat date de la 7.000 de britanici în vârstă de 50, 60 și 70 de ani.

Autorul principal, Dr. Severine Sabia, a spus: „Mai mult de jumătate dintre adulții în vârstă au cel puțin două boli cronice și aceasta se dovedește a fi o provocare majoră pentru sănătatea publică. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, obiceiurile lor și structura somnului se schimbă, dar se recomandă să doarmă timp de șapte până la opt ore pe noapte.”

Orientările NHS spun că persoanele de peste 65 de ani „au nevoie de mai puțin somn”, dar totuși recomandă șapte până la opt ore. Studiul UCL a constatat că și șase sau șapte ore de somn sunt mai bune pentru sănătatea ta decât cinci. Datele au arătat că persoanele care dorm mai puțin de cinci ore pe noapte la vârsta de 50, 60 sau 70 de ani au cu până la 40% mai multe șanse de a avea mai multe probleme de sănătate, comparativ cu cei care suferă între cinci și șapte ore.

Persoanele care rezistă cu mai puține ore de somn

A trăi cu atât de puțin somn la vârsta de 50 de ani a crescut riscul de a muri înainte de 75 de ani. Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a spus că doarme între patru până la cinci ore în fiecare noapte. Medicii dezbat dacă unii oameni pot trăi cu mai puțin somn decât o persoană obișnuită - dar cei mai mulți dintre noi avem nevoie de cât mai multe ore de somn.

Jo Whitmore, asistent medical principal la British Heart Foundation, a spus: „Somnul permite organismului să se odihnească. Există o serie de moduri prin care somnul poate crește riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral, inclusiv prin creșterea inflamației și creșterea tensiunii arteriale. Această cercetare se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări care subliniază importanța unui somn odihnitor”, potrivit The Sun.

Ne puteți urmări și pe Google News