De când vom plăti garanție pentru ambalaje. Ministrul Mediului a venit cu ultimele detalii

Sistemul garanţie-returnare pentru sticle, PET-uri şi doze de aluminiu este tot mai aproape. Vom fi nevoiţi să plătim în plus 50 de bani pentru fiecare recipient. 

 

Ministrul Mediului Mircea Fechet a declarat că acest sistem prin care primești înapoi banii de ambalaj va fi funcțional efectiv în 18 luni. El a mai spus că ele vor putea fi returnate la orice magazin, de oriunde din țară, fără a fi necesar bonul fiscal de la achiziție.

„În prezent, șase miliarde de doze de PET-uri sau sticle ajung anual în groapa de gunoi, punem pământ peste ele și le lăsăm moștenire copiilor noștri.

După ce consumi o băutură ambalată în PET-uri sau doze de aluminiu sau sticlă o vei returna în magazin, fără să ai nevoie de bonul fiscal de când ai cumpărat băutura respectivă. Se poate returna oriunde în țară. Se poate face fie în aparatele specifice pentru asta, fie în magazinele mici de cartier" , a spus la Digi24 ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Cât achitați și cât primiți retur

Astfel, de fiecare dată când veți cumpăra, de exemplu, o sticlă de apă sau o doză de bere, veți achita cu 50 de bani mai mult. Suma reprezintă garanția pentru reciclare.

După ce ați golit și ați spălat sticla, o veți putea duce înapoi la magazin și veți primi înapoi cei 50 de bani achitați inițial.

Ambalajele vor însemna materie primă în fabricile de reciclare,dar și locuri de muncă, ceea ce va fi o resursă extraordinară pentru România,a mai explicat ministrul Mediului.

În 1 ianuarie trebuie să fie finalizată legislația, iar în termen de 18 luni sistemul va fi pus în funcțiune.

România își dorește să ajungă în următorii 3 ani, spune ministrul mediului, la un grad de reciclare de 90% a acestor ambalaje. În momentul de față, țară noastră reciclează doar 15%.

De la 1 ianuarie 2021, Uniunea Europeană va taxa România pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață, dar nu o și reciclează.

România este codașa Europei în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. De la 1 ianuarie va fi nevoită să plătească o taxă către Uniunea Europeană pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Romprest și face parte din campania de conștientizare publică de colectare selectivă a deșeurilor