De azi, exportăm în Canada fără taxe vamale!

De azi, exportăm în Canada fără taxe vamale!

Aproape 98% din taxele vamale pe export-import între România și Canada vor fi eliminate în baza acordului CETA, intrat în vigoare provizoriu și în țara noastră. Primele industrii care vor beneficia de eliminarea taxelor sunt cea navală și cea auto, a arătat Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României

Acordul Economic și Comercial Cuprinzător (CETA) dintre Uniunea Europeană și Canada creează oportunități noi și pentru România. La nivel Uniunii, implementarea CETA (care va dura 7 ani), va crește exporturile europene către țara de peste ocean cu 23% anual, urmând ca și PIB-ul Uniunii să se mărească cu până la 11,6 miliarde de euro pe an.

„Astăzi este o zi istorică. Din această dimineață, toate schimburile comerciale sunt scutite de taxe vamale”, a anunțat, ieri, Excelența sa, Kevin Hamilton, ambasadorul Canadei în România.

Din țara noastră, principalele beneficiare ale acestei relaxări fiscale vor fi: industria de pielărie și cea de încălțăminte, cea navală, de automobile și agricolă, dar și cele de ceramică și de textile.

Fără vize, de la 1 decembrie

Pe de altă parte, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a explicat că, în afară de produse, țara noastră ar putea exporta în Canada, cu mai mult succes, servicii.

În ce privește produsele, „noi am exportat, în 2016, de 105,4 milioane de euro și am importat 72,7 milioane  de euro. Dar peste aceste cifre, v-aș spune că am exportat servicii de 144,8 milioane de euro și am importat de 203,7 milioane de euro. (...) Cred că acest export-import de servicii va conta mult mai mult pe viitor, decât bunurile în sine”, a arătat Mihai Daraban.

Acordul CETA este completat și de eliminarea totală a vizelor între România și Canada, care va intra în vigoare la 1 decembrie.

„Dacă vrem să avem relații economice susține, avem nevoie ca oameni de afaceri români să poată vizita Canada, să poată avea întâlniri în Canada, să poată să popularizeze ofertele lor în Canada și acest proces deja a început în primăvara acestui an și trebuie să continue”, a spus ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

În 2017, exporturile românești către Canada au crescut, deja, simțitor. În primele 7 luni ale acestui an, exporturile au atins 152,4 milioane de dolari, cu 180% față de aceeași perioadă a lui 2016, iar importurile au fost de 62,8 milioane de dolari, cu 55% peste perioada similară din 2016.

Potrivit lui Sterică Fudulea, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, la 31 august 2017 erau îmregistrate în România 1,923 de societăți mixte româno-canadiene, iar volumul investițiilor s-a ridicat la 136,6 milioane de dolari, Canada fiind pe locul 29 în topul investitorilor străini din România.

„Cred că se impune să subliniem că 42.000 de locuri de muncă din România, la ora actuală, sunt dependente strict de comerțul cu Canada. Este un indicator foarte important. Sperăm ca acest număr să crească după intrarea în vigoare a acordul CETA”, a explicat Mihai Daraban, președintele CCIR.

Erau taxe și de 277%

Odată intrat în vigoare chiar și provizoriu acordul CETA, întreprinzătorii români scapă de taxe uriașe. La exportul de „echipamente nave, de nave și ambarcațiuni, în Canada, ne-am confruntat, până la intrarea în vigoare a CETA, cu taxe de 16, cu vârfuri de până la chiar 25%. (...) Vorbim și de aproape 277% taxă la produse agricole procesate. Ca să nu mai vorbim de lactate, unde erau de 227% (...) Astfel că acest acord într-adevăr aduce schimbări majore. Beneficiile pentru PIB-ul Uniunii Europene vor fi mai mari decât estimările de 12 miliarde de euro pe an. Cred că va exista un boom în acest sens, mai ales pe fondul Brexitului care va avea loc efectiv în primul semestru 2019”, a mai arătat Mihai Daraban, președintele CCIR.

„Acest acord va crea oportunități noi și de anvergură atât pentru statele europene, cât și pentru Canada și va deschide noi piețe pentru exportatori, va genera locuri de muncă de calitate și va întări relațiile existente între economia Canadei și economiile statelor UE”, a declarat Kevin Hamilton, ambasadorul Canadei în România.

Ne puteți urmări și pe Google News