DE ASTĂZI nu mai suntem în acord cu FMI

DE ASTĂZI nu mai suntem în acord cu FMI

Acordul României cu Fondul Monetar Internațional, blocat din luna iunie a anului trecut, expiră sâmbătă, 26 septembrie.

Revizuirea actualei înțelegeri cu creditorii internaționali, în valoare de patru miliarde de euro, a fost blocată începând din luna iunie 2014 și până în prezent din cauza lipsei unui acord cu privire la planurile fiscale ale Guvernului, scrie Agerpres.

În prima parte a acestui an, autoritățile române au încercat să adopte un amplu pachet de reduceri de taxe prin noul Codului Fiscal, însă reprezentanții instituțiilor financiare internaționale dar și Consiliul Fiscal și Banca Națională a României au blocat acest demers. 

La acea vreme, oficialii români se declarau împotriva constrângerilor impuse de un acord cu instituțiile financiare internaționale, însă recent aceștia și-au nuanțat pozițiile.

În septembrie, Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a declarat pentru Bloomberg, că România intenționează să demareze discuțiile cu creditorii internaționali pentru un nou acord de asistență încă din acest an, astfel încât acesta să intre în vigoare în 2016. 

„România se poate descurca singură și nu avem nevoie de finanțare de la FMI dar ar fi o idee bună să avem un tip de acord flexibil ca o măsură de siguranță împotriva turbulențelor de pe piață. Costurile de finanțare sunt foarte mici în prezent dar nu poți ști niciodată”, a declarat Eugen Teodorovici.

Referitor la actualul acord, ministrul Finanțelor a spus că acesta nu este suspendat ci doar va expira la finele acestei luni, deși reprezentanții Comisiei Europene au declarat, în vara acestui an, că acordul cu România este deraiat.