Evenimentul Zilei > International > De această dată Turcia este foarte determinată
De această dată Turcia este foarte determinată

De această dată Turcia este foarte determinată

Ieri, forţele armate turce au lansat o amplă şi cuprinzătoare operaţiune în nordul Irakului şi în nordul Siriei. O operaţiune aeriană sub numele de Pençe-Kılıç (Gheară-Sabie-n.trad.) Ordinul de luptă l-a dat comandantul suprem Recep Tayyip Erdoğan. Nu numai presa turcă, ci şi presa din întreaga lume a acordat spaţii largi acestei operaţiuni ample, comentându-se că reprezintă o "ripostă la atentatul PKK care a avut loc în Taksim".

În urma aceastei ample operaţiuni, la care au participat atât vehicule aeriene fără pilot, cât şi avioane de luptă F-16, au fost lovite şi distruse 89 de ţinte ale teroriştilor. De această dată Turcia este mai mult decât decisă să cureţe terorismul de la frontiera cu Siria. Nu pare că operaţiunea nu se va încheia până când regiunea nu va fi curăţată de elementele teroriste.  

Mesaj pe limba pe care o înţeleg teroriştii

Numeroşi terorişti, printre care opt conducători ai organizaţiei, au fost neutralizaţi. A doua zi după atentatul terorist de săptămâna trecută, ministrul de interne Süleyman Soylu declarase: „Am primit mesajul şi se va face ceea ce trebuie”. Un detaliu care atrage atenţia în operaţiunea aeriană a forţelor armate turce este faptul că s-a folosit zona aeriană a Rusiei din Siria, ceea ce arată nivelul relaţiei dintre Erdoğan şi Putin

Atitudinea de neconceput a SUA din Siria este cunoscută. Nimeni nu se mai în doieşte de sprijinul pe care-l acordă PKK/YPG (Unităţile de Apărare a Poporului-n.trad.). Nici oficialii din Statele Unite nu mai ascund această realitate, o fac în faţa camerelor de luat vederi. Comandantul forţelor speciale ale SUA, Jeff Dennis, a participat la ceremonia de absolvire a teroriştilor PKK/YPG care au fost instruiţi în Siria. În discursul rostit la ceremonie, comandantul american a urat succes teroriştilor în faţa camerelor de luat vederi. 

SUA sunt prieteni sau duşmani?

Există două superputeri în lume. Una dintre superputeri sunt SUA, iar cealaltă Rusia. SUA sunt aşa-zişii noştri aliaţi, dar pentru a-şi realiza obiectivele nu au reţineri în a ajuta cu arm şi a instrui organizaţiile teroriste, precum şi a pregăti tentative de lovituri de stat. Cealaltă superputere, Rusia nu este aliata noastră. Însă realitatea de pe teren este foarte diferită. Rusia este alături de Turcia în cooperarea pentru construcţia centralei nucleare, pentru crearea unui centru de distribuţie a gazului natural, de la turism şi până la comerţul exterior, în orice domeniu.  

Este adevărat, până de curând, şi Rusia avea legături apropiate cu PKK, dar probabil că Rusia a înţeles foarte bine ce înseamnă PKK, notează sabah.com.tr

Am lovit PKK, dar s-a auzit vocea HDP

Turcia a lansat o operaţiune transfrontalieră istorică, dar încă nu s-a auzit nimic din partea celor şase (partide din opoziţie-n.trad.). Până acum Kılıçdaroğlu nu a declarat nimic, el este cel care comite infraţiuni făcând speculaţii pe bursă prin mesajele transmise. Spunând „De altfel, YPG nu este inamicul nostru” îşi arătase cu ani în urmă poziţia. Şi nu cred că astăzi şi-a schimbat opinia. HDP (Partidul Democratic al Popoarelor, pro-kurd-n.trad.) a fost primul partid care a luat poziţie şi a cerut printr-o declaraţie oprirea imediată a operaţiunii. Iar în ceea ce îi priveşte pe cei din FETÖ (Mişcarea Gülenistă-n.trad.)… Ei sunt ocupaţi pe reţelele sociale cu militanţii PKK morţi şi cu poziţiile PKK care au fost distruse. Nu ne miră niciunul dintre ei.  

Cu aceste sentimente urez succes forţelor armate turce. Allah să-i apere pe soldaţi. 

(Traducerea Rador)

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: