David Petraeus: Invazia terestră în Gaza ar putea dura ani de zile
- Iuliu Vlădescu
- 20 octombrie 2023, 19:21
O operațiune militară terestră a armatei Israelului în Fâșia Gaza s-ar putea întinde chiar și pe durata mai multor ani și ar putea implica lupte îngrozitoare, este de părere generalul american David Petraeus, care a condus lupte în teatrele de război din Irak și Afganistan. Fostul director al Agenției Naționale de Informații al SUA spune foarte plastic că o invazie terestră „ar putea fi Mogadishu pe steroizi foarte repede”.
David Petraeus s-a referit la un incident petrecut în anul 1993, în care trei elicoptere de asalt americane Black Hawk au fost doborâte în capitala Somaliei. În urma acestui incident s-au declanșat lupte urbane crâncene în timp ce militarii americani se străduiau să salvezr supraviețuitorii accidentului. David Petraeus spune că armata israeliană (IDF) s-ar putea confrunta cu o realitate similară în interiorul unui teritoriu ostil după ce se angajează în lupte la sol.
”Dacă luptătorii Hamas sunt la fel de creativi în apărare precum au fost în acel atac oribil, barbar, atunci veți vedea atacatori sinucigași, veți vedea dispozitive explozive improvizate, vor fi ambuscade, capcane și un cadru urban ce nu poate fi mai provocator”, spune David Petraeus.
David Petraeus spune că experiența personală în coordonarea militarilor angajați în campanii brutale de contrainsurgență ar trebui să servească drept exemplu pentru IDF în cazul în care începe o invazie terestră.
„Îmi este greu să-mi imaginez un cadru mai dificil decât acesta și am fost unul care a comandat forțele într-o serie de operațiuni urbane majore”, a afirmat David Petraeus. „Nu câștigi contrainsurgențele într-un an sau doi. De obicei, durează un deceniu sau mai mult, așa cum am văzut în Irak, așa cum am văzut în Afganistan”, avertizează generalul american.
Bătălia din Gaza, comparată cu cea din Mosul
Fostul director al CIA, David Petraeus, spus într-un interviu pentru CBS News că Gaza City este comparabil ca mărime cu orașul Mosul din Irak, care a fost un bastion al ISIS. Generalul este de părere că armata Israeliană s-ar putea confrunta cu provocări asemănătoare dacă decide să se angajeze în lupte terestre.
David Petraeus atrage atenția asupra faptului că planurile de luptă la sol trebuie să fie extrem de bine puse la punct. În caz contrar, se pot comite greșeli cu au fost cele ale armatei americane atunci când invadat Irakul.
„Dacă intră, la un moment dat, armata trebuie să distrugă fiecare dintre aceste cartiere generale, baze, facilități, vor captura sau ucide lideri de rang înalt și vor face același lucru cu soldații de rând, adevărații extremiști, gândiți-vă ce efort necesită toate acestea.”, atrage atenția generalul, care mai spune că a fost nevoie de 9 luni pentru a curăța orașul Mosul de teroriști.
„Mosul avea cam același număr de locuitori ca Gaza City atunci când Stat Islamic a ocupat orașul. Ca atare, putem face o analogie între ISIS și Hamas. A fost nevoie de nouă luni pentru a curăța orașul. Este foarte clar că Israelul nu are atâta timp la dispoziție”,a precizat Petraeus.
Surprizele Hamas
Generalul David Petraeus a relatat despre un incident care s-a petrecut în anul 2016 pe litoralul unui oraș din Tunisia. Generalul povestește că Mohamed Zouari, specialist în inginerie aerospațială, era în mașină, când un camion s-a oprit în fața lui, blocându-i drumul. Doi indivizi mascați au coborât din camionul lor, s-au apropiat de Zouari și au tras în el 20 de focuri de amră cu amortizor.
A fost o lovitură profesionistă, bine lucrată iar suspiciunile s-au îndreptat către serviciului de informații israelian, Mossad. David Petraeus remarcă faptul că Israelienii aveau toate motivele pentru a-l vedea pe Zouari mort.
Zouari era cunoscut ca fiind constructor de drone militare și făcea diverse servicii pentru gruparea teroristă Hamas. La momentul morții sale, Zouari, care era pregătit în Iran, tocmai finalizase o dronă submersibilă care putea fi echipată cu explozibili, menită să atace platformele petroliere, instalațiile portuare și navele de pe mare, scria la acea vreme The Washington Post.
Zouari a murit, dar invenția sa trăiește și în ziua de astăzi, cel puțin ca proiect. Israelienii au depistat și au distrus o dronă submersibilă similară în anul 2021, când Hamas a încercat să o lanseze de pe o plajă din Gaza. Experții militari spun că este aproape sigur că Hamas dispune de asemenea echipamente, alături de alte arme avansate pe care gruparea teroristă s-ar fi străduit ani de zile să le achiziționeze.
Hamas a folosit 35 de drone
Pe măsură ce intensitatea războiului din Gaza crește, la fel cresc și șansele ca Hamas să pregătească o surpriză de proporții, potrivit analiștilor care sunt atenți la capacitățile militare ale Hamas. Precizăm faptul că, la o zi după atacul din 7 octombrie împotriva Israelului, Hamas a anunțat că a folosit 35 de drone cu autodetonare, toate bazate pe primele dispozitive proiecte de Zouari, în ceea ce Hamas numește Operațiunea Al-Aqsa Flood.
De asemenea, se știe că gruparea teroristă are tehnologie pentru a face o serie de arme noi, de la mine puternice și bombe până la dispozitive ghidate, de foarte mare precizie. Unele au fost dezvoltate de inginerii Hamas în afara Fâșiei Gaze, în majoritatea cazurilor fiind asistați de specialiști din Iran.
Majoritatea armelor folosite pe 7 octombrie erau cunoscute de israelieni. Dar, experții bănuiesc faptul că Hamas ar dispune de un arsenal mult mai avansat din punct de vedere tehnologic.
„Este foarte probabil ca Hamas să aibă capacități pe care nu le-am văzut încă, dar s-ar putea să le vedem mai târziu”, a spus Fabian Hinz, expert în rachete și analist militar la Institutul Internațional de Studii Strategice, un think tank britanic.
”Dacă Hamas urmează același manual ca aliatul său Hezbollah, grupul militant susținut de Iran care a intrat în război cu Israelul în 2006, ar putea încerca să atragă forțele israeliene și apoi să lovească în mod neașteptat, poate împotriva unor ținte aflate departe de linia frontului”, a precizat Hinz.
Arme și instrucție marca Teheran
Un oficial al armatei Israeliene a refuzat să se refere la armele care ar putea fi utilizate împotriva IDF într-o ofensivă terestră în Fâșia Gaza, limitându-se la a declara că israelul are suficiente „sisteme de protecție”.
În războiul din 2006 cea mai importantă capacitate de luptă a Hezbollah a fost o rachetă antinavă. Agențiile de informații israeliene nu avuseseră nicio dovadă că Hezbollah era capabil să lovească nave la distanțe mari, în largul coastei. Aceasta până pe 12 iulie a acelui an, când, după primele ore de luptă, o rachetă a Hezbollah a lovit INS Hanit, nava amiral a Marinei Israeliene. În acel atac au pierit patru membri ai echipajului.
Dacă Hamas plănuiește o surpriză similară, aceasta ar putea fi o dronă submarină similară cu cea proiectată de Zouari. Sau, se speculează pe marginea faptului că ar putea fi vorba despre o rachetă de dimensiuni mari echipată cu un sistem de ghidare de mare precizie, care ar putea permite lovituri de precizie la infrastructura vitală sau la bazele militare aflate la mare distanță. Până acum, miile de rachete lansate de Hamas în Israel nu au fost foarte sofisticate, spun oficialii israelieni.
Proiectile antitanc
Între timp, trupele și vehiculele terestre israeliene ar putea fi lovite cu proiectile mai puternice primite de la iranieni. La începutul acestui an, rapoarte secrete americane au descris modul în care experții iranieni i-au instruit pe militanții care se antrenau în Siria, cum se poate construi un proiectil capabil să găurească blindajul unui tanc de la o distanță de 75 de metri.
„Israelul a investit în blindaje groase pentru vehiculele lor, dar dacă ai o bombă îngropată de 200 sau 500 de kilograme pe drum, aceasta poate răsturna un vehicul blindat sau poate ridica un tanc de la sol”, a spus Michael Eisenstadt, director la Institutul pentru Politica Orientului Apropiat din Washington. „Ca să nu mai vorbim de impactul exploziei asupra echipajului, chiar dacă acesta supraviețuiește.”
Un document clasificat apărut pe platforma de mesagerie Discord scoate la iveală faptul că unitatea de elită a Forței Quds a Iranului supraveghea testarea unui astfel de exploziv, care ar fi distrus un tanc în cadrul unui test care a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie în Dumayr la est de Damasc. O tentativă de a folosi astfel de dispozitive împotriva forțelor americane din Siria a fost aparent zădărnicită la sfârșitul lunii februarie, când trei astfel de dispozitive au fost confiscate de luptătorii kurzi aliați ai SUA.
Iranul continuă să provoace SUA
Armele Hamas provin în mare din Iran, au spus actuali și foști oficiali ai serviciilor de informații americane. Deși până acum nu există dovezi concrete că Teheranul a dirijat sau a aprobat atacurile din 7 octombrie, se știe că oficialii iranieni au instruit și au oferit cunoștințe tehnologice. Se estimează că sprijinul militar acordat grupurilor palestiniene s-ar ridica la suma de 100 de milioane de dolari.
Iranul a furnizat ani de zile prototipuri pentru rachete și drone folosite de Hamas și Jihadul Islamic Palestinian, o facțiune dinFâșia Gaza care s-a alăturat Hamas în lupta cu israelienii. De asemenea, a ajutat Hezbollah cu mii de rachete și multe echipate cu sisteme de ghidare foarte precise, care ar putea să-i le permită să lovească cu precizie ținte aflate la mare depărtare.
Folosind tehnologia iraniană, Hamas a construit fabrici subterane capabile să producă în masă rachete și drone. Componentele cheie, cum ar fi explozivii și circuitele electronice, sunt introduse ilegal prin tuneluri sau sunt aduse pe coasta Fâșiei Gaza bărci, spun oficialii americani și israelieni.
Introducerea ilegală de echipamente relativ mari, cum ar fi rachetele, este dificilă. Însă componentele necesare pentru a transforma rachetele de generație mai veche în arme de precizie ghidate pot fi aduse mai ușor, potrivit lui Hinz. „Nici nu ai nevoie nici măcar de un rucsac pentru a introduce componentele de contrabandă. Le-ai putea pune într-o geantă de mână”, a spus el.
Drona subacvatică, o mare provocare
Construirea unei drone subacvatice este o provocare mai mare, dar gruparea Hamas s-ar putea să fie pregătită din punct de vedere tehnologic. Grație proiectul de bază elaborat cu ani în urmă de Zouari, inginerul care a lucrat pentru Hamas în Gaza, înainte de a se întoarce în orașul său natal din Tunisia.
Perspectiva ca dronele să treacă prin apele de coastă pentru a arunca în aer porturile și navele israeliene pare să-i fi determinat pe oficialii israelieni să ia măsuri.
Descoperirea de către forțele israeliene a unei drone subacvatice Hamas în 2021 a dovedit că lucrările la proiect au continuat. Nava, distrusă de un avion de război israelian în timp ce era lansată de pe o plajă din Gaza, era capabilă să transporte aproximativ 66 de kilograme de explozibili puternici, a declarat un purtător de cuvânt al IDF.
„Acesta este războiul asimetric al secolului 21”, a spus Lenny Ben-David, fost șef adjunct de misiune al Ambasadei Israelului la Washington și autor al mai multor rapoarte despre Hamas și capacitățile sale militare. „Ceea ce am învățat este că vom continua să fim surprinși de lucruri.”