Davai ceas, davai moșie... Putin cere economia țării ca plată pentru ajutorul militar!

Davai ceas, davai moșie... Putin cere economia țării ca plată pentru ajutorul militar!

Moscova a răcit puternic relațiile cu dictatorul sirian Bashar al-Assad, căruia Putin i-a salvat dacă nu viața, măcar fotoiul de președinte prin intervenția militară din 2015.

Potrivit site-ului israelian debka.com, nu refuzul dictatorului de a acorda opoziției vreun rol în viitoarea conducere a țării este principalul motiv de animozitate, ci lipsa de recunoștință de care dă dovadă liderul de la Damasc.

Sursele din Orientul Mijlociu ale debka.com (un site care pare să aibă relații extrem de strânse cu serviciile israeliene de informații) susțin că pentru președintele Vladimir Putin a venit timpul să pretindă achitarea facturii pentru intervenția militară. Întrucât dictatorul sirian nu prea pare grăbit să cedeze obiectivele economice și strategice cerute de ruși, aceștia au început să-l lucreze pe față.

În sudul Siriei, Rusia și-a subordonat milițiilor rebele sponsorizate pe vremuri de Israel și le-a împiedicat să se alăture forțelor guvernamentale. În special puternicele triburi Jebel Druze au fost descurajate să se integreze în armata lui Assad. Rușii le-au avertizat să rămână „neutre”. „Agenții” ruși au infiltrat, de asemenea, elita militară a Siriei și mai ales serviciile de informații militare ale lui Assad.

Toate aceste mișcări ostile ale rușilor au rolul de a-l presa pe conducătorul sirian să nu concesioneze marile afaceri ale țării rudelor sale,  minorității Allawite din care face parte sau aliaților săi iranieni. Rușii pretind că oligarhii apropiați Kremlinului și companiile lor au tot dreptul să se bucure de avantaje pe plan economic, dat fiind că fără armata rusă regimul Assad ar fi fost răsturnat. Mai mult, Moscova afirmă că iranienii nu mai fac parte din înțelegere.

„Pentru început, Putin intenționează să acorde concesiunea de fosfați lui Yevgeny Prigozhin, patronul grupului de mercenari ruși Wagner, care operează în Siria și Libia. Industria petrochimică din Siria și portul Tartus ar urma să-i revină lui Ghenady Timchenko, șeful influentului Grup Volga, ale cărui numeroase investiții includ o companie de gaz numită Novatek și o companie petrochimică numită Sibur Holding”, scriu jurnaliștii de la DebkaFile.

Dacă reușesc să-l intimideze pe al-Assad, rușii chiar dau marea lovitur[. Vor pune stăpânire pe economia  siriană cu o investiție minimă. Potrivit debka.com, sprijinul militar cel mai important acordat de Putin forțelor guvernamentale siriene a constat în cele doar 25 de avioane de la Latakia, „care au inversat, însă, mersul războiului”.

Ne puteți urmări și pe Google News