În dragoste, nu contează, cel puţin la începuturi, dar trebuie să-ţi imaginezi ce se va întâmpla peste 10 sau 20 de ani.
Chiar dacă se spune că dragostea nu are vârstă, atunci când cei doi parteneri sunt din generaţii diferite, problemele nu întârzie să apară. Dispare pasiunea, intervine plictiseala, scade interesul sexual, iar fiecare începe să vadă defectele celuilalt şi să se gândească la cum vor arăta peste 10 sau 20 de ani.
„Când ne-am cunoscut, ne iubeam ca doi adolescenţi, chiar dacă între noi era o diferenţă de 20 de ani. Acum avem doi copii, dar nu ne mai leagă foarte multe lucruri. În afară de respect şi problemele referitoare la cei mici, suntem ca doi străini care locuiesc sub acelaşi acoperiş. Nu pot da vina pe altceva decât pe diferenţa de vârstă dintre noi doi“, afirmă Luminiţa, în vârstă de 34 de ani.
Ce îi atrage?
Specialiştii susţin că, la început, astfel de relaţii se bazează pe o pasiune foarte puternică, atracţie fizică şi psihică, iar cei doi reuşesc să treacă peste toate barierele, dar nu iau în calcul riscul ca această chimie să dispară rapid. Cele mai întâlnite cazuri sunt cele în care bărbatul este mai în vârstă. „Un bărbat matur are un statut social, asigură stabilitate şi nu este dezorientat în căutarea unei cariere. Femeile se simt valorizate lângă un partener mai în vârstă şi nu caută neapă rat avere, aşa cum s-ar crede“, explică psihoterapeutul Anda Păcurar. La rândul lor, bărbaţii în vârstă sunt copleşiţi de ideea de nou, de femeia optimistă şi ingenuă.
Lucrurile stau aproape la fel şi în cazurile în care, într-o relaţie este cel tânăr, pentru care primează nevoia de a aparţine. Femeia în vârstă se concentrează spre el.
Când apar problemele?
Relaţia începe să „scârţâie“, spun specialiştii, când cei doi nu mai au aşteptă ri comune, nu mai împart aceleaşi valori şi fiecare începe să caute defectele celuilalt. „Chiar dacă sunt cauze valabile oricărei relaţii, se poate spune că, în cazul partenerilor între care există o diferenţă mare de vârstă, aceste probleme apar mult mai repede“, este de părere psihologul Adriana Dragoş.
Deosebiri de luat în seamă
Viaţa sexuală este unul dintre factorii care dictează longevitatea unui cuplu, ca, de altfel, şi activitatea socială. „O femeie de 30 de ani are un libido diferit faţă de un bărbat trecut de 50 de ani, şi invers. Chiar dacă la început este satisfăcută şi nevoia fiziologică, apar şi copii, trebuie să te gândeşti la cum va arăta relaţia peste 10 sau 20 de ani“, susţin specialiştii de la „The Times“. De la timpul liber şi până la sănătate, între cei doi vor exista diferenţe care nu pot fi ignorate. Cel în vârstă vrea să stea acasă, în faţa televizorului, chiar şi în concedii. Apar astfel diverse simptome ale bătrâneţii şi resentimentele celui tânăr.
IMPLICAŢII
„Micuţii preiau modelul adulţilor“
> „Fiecare om are propriul ritm de dezvoltare. Există bărbaţi de 50 de ani care sunt imaturi şi femei de 25 de ani care au atins maturizarea emoţională. O relaţie în care există diferenţă mare de vârstă nu este neapărat sortită eşecului, probleme sunt în toate familiile. Iar dacă acei parteneri între care există 15 sau 30 de ani diferenţă se acceptă, şi familia poate rezista“, afirmă psihologul Adriana Dragoş.
> Copiii sunt afectaţi doar atunci când părinţii nu mai sunt pe aceeaşi lungime de undă şi au viziuni diferite asupra educaţiei lor, tocmai din cauza diferenţei de vârstă. „Singurul inconvenient, să spunem aşa, ar fi acela că micuţii preiau modelul adulţilor. Mai exact, există o probabilitate mai mare ca ei să-şi caute parteneri ori prea în vârstă, ori prea tineri. Ideal este ca ei să crească într-un cuplu echilibrat şi din punctul de vedere al vârstei“, spune psihologul Adriana Dragoş.