Datoria SUA ar putea naşte următoarea criză

Datoria SUA ar putea naşte următoarea criză

Americanii au depăşit gradul de îndatorare permis de Congres. Şomajul creşte, economia încetineşte şi încep ameninţările de tăiere a ratingului.

Problemele cu care se confruntă Grecia sunt mai aproape de noi şi, din acest motiv, ne captează atenţia într-o mai mare măsură. Însă ce se întâmplă peste Ocean pare să fie mai grav, deoarece un eventual faliment al SUA, care a fost deja luat în discuţie în mediul politic american, ar zdruncina economia mondială şi ne-ar putea readuce în recesiune.

Semnalele care vin din SUA sunt descurajatoare. Contrar aşteptărilor analiştilor, numărul cererilor de şomaj a crescut, după ce unele companii au făcut concedieri, din cauza scăderii cererii, pe fondul preţurilor mari la energie şi al scăderii preţurilor imobiliare, relatează Bloomberg.

Locuinţele din SUA s-au ieftinit până la nivelul de la începutul crizei. Mai mult, în 20 dintre marile oraşe din SUA, preţurile locuinţelor au ajuns la cel mai redus nivel din 2003 încoace, potrivit datelor S&P/Chase Shiller.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scăderea ratingului, la orizont

Agenţiile de evaluare au început deja să ameninţe Statele Unite cu tăierea ratingului de ţară, din cauza datoriilor mari pe care le-a acumulat. Datoria publică a SUA a atins, la mijlocul lunii mai, limita maximă autorizată de Congres, 14.294 miliarde de dolari. În acest context, Trezoreria americană trebuie să adopte măsuri excepţionale pentru a putea emite în continuare obligaţiuni fără ca gradul de îndatorare al statului să fie majorat.

FMI estimează că datoria publică a SUA va ajunge până la 99,5% din PIB în acest an, urmând să crească până la 105,6% din PIB, în 2013.

Probabilitatea ca SUA să se despartă, în perioada următoare, de ratingul AAA, acordat de agenţia de evaluare Fitch Ratings, este mare. Specialiştii agenţiei au avertizat că ar putea coborî ratingul SUA la nivelul "restricted default", ceea ce presupune intrarea parţială în incapacitate de plată, dacă guvernul american nu-şi va onora obligaţiunile care ajung la scadenţă pe 15 august, potrivit Reuters.

Totodată, dacă plafonul de îndatorare nu va fi majorat până în luna august, Fitch va plasa ratingul suveran al SUA sub supraveghere cu implicaţii negative. Săptămâna trecută, şi agenţia de rating Moody’s a avertizat că va lua în considerare retrogradarea ratingului SUA, dacă nu va fi majorarat plafonului datoriei publice.