Datele care aruncă în aer tot ce știam despre Omicron. Situația a scăpat total de sub control

Vaccin anti-Covid. Sursa foto: Arhiva EVZ

Dozele de rapel ale vaccinurilor ARN mesager, cum ar fi cele produse de Pfizer Inc. și BioNTech SE, nu au reușit să ofere protecție împotriva tulpinii Omicron a coronavirusului, arată un nou studiu efectuat pe unii dintre primii pacienți infectați cu mutația contagioasă.

Șapte turiști germani din Cape Town au prezentat infecții COVID-19 simptomatice între sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, în ciuda vaccinurilor de rapel, au declarat cercetătorii a căror investigație a fost autorizată de Universitatea din Cape Town și Universitatea Stellenbosch. Concluziile studiului efectuat de oamenii de știință au fost publicate marți, 18 ianuarie, în jurnalul The Lancet.

Toate cazurile de boală au fost ușoare sau moderate, ceea ce oferă confirmă capacitatea dozelor suplimentare de vaccin de a respinge formele și simptomele severe de boală, decesele și spitalizările COVID-19.

Omicron sfidează chiar și protecția oferită de doza trei de vaccin

Cu toate acestea, constatările cercetătorilor arată o capacitate a Omicron de a eluda imunitatea generată chiar și de cele mai puternice doze de vaccin anti-COVID-19. Acest aspect pune în evidență necesitatea de a continua lupta împotriva pandemiei prin adoptarea măsurilor sanitare, precum purtarea măștilor de protecție și distanțarea socială, au arătat oamenii de știință.

Vaccinurile par să genereze protecție împotriva Omicron și prin intermediul activării unor alte părți ale sistemului imunitar, în afara anticorpilor. Aici este vorba despre celulele T.

Până în prezent, datele oamenilor de știință au arătat că spitalizarea și mortalitatea au fost mai puțin severe în cazul Omicron decât în cazul Delta, care a dominat anterior.

Răspândirea rapidă la nivel mondial a Omicron, identificat pentru prima dată în Botswana și Africa de Sud la sfârșitul lunii noiembrie, a determinat Marea Britanie, SUA, Africa de Sud și alte țări să intensifice vaccinarea și/sau să introducă programe de rapel. Cu toate acestea, cele mai recente cercetări arată că astfel de planuri prezintă câteva limite.

Limitele programelor de vaccinare cu doza rapel

Vaccinurile realizate cu noua tehnologie ARNm au ieșit în evidență în timpul pandemiei COVID-19. Injecțiile instruiesc celulele să producă anticorpi extrem de specifici care blochează o proteină a coronavirusului, care îi permite să pătrundă în celule. Inoculările tradiționale folosesc virusuri inactivate sau „moarte” pentru a stimula un răspuns din partea sistemului imunitar.

Datele preliminare ale unui studiu israelian la care au participat 154 de lucrători din domeniul sănătății - publicate luni, la doar două săptămâni de la începerea acelui studiu - au arătat că o a patra doză de injecție de la Pfizer nu a prevenit infecția cu Omicron. Cu toate acestea, cei care au participat la studiu nu au prezentat simptome deloc sau au făcut forme ușoare de boală.

Datele din Marea Britanie au arătat, de asemenea, o creștere semnificativă a protecției împotriva infecțiilor simptomatice și a spitalizărilor după o injecție de rapel, dar sugerează că ar putea fi nevoie de o a patra injecție pentru cei de peste 65 de ani, potrivit unui raport al Bloomberg Intelligence.

În cadrul studiului din Cape Town, patru dintre germani activau la spitale locale și trei erau în vacanță. Toți aveau vârste cuprinse între 25 și 39 de ani. Cinci erau de sex feminin, doi de sex masculin și niciunul nu era obez.

Cinci dintre ei primiseră trei doze de vaccin Pfizer-BioNTech, iar unul a fost vaccinat cu Moderna Inc., apoi cu o doză de rapel Pfizer. Un altul a primit o doză de vaccin cu vector viral al AstraZeneca Plc, urmată de două injecții ale Pfizer. Niciunul nu a raportat o infecție anterioară cu COVID-19. Cinci dintre subiecți au primit doza de rapel la sfârșitul lunii octombrie sau la începutul lunii noiembrie.

„Oportunitate unică” pentru cercetători

„Prezența acestui grup din Germania a prezentat o oportunitate unică de a studia infecțiile cu Omicron la persoanele vaccinate cu rapeluri pe bază de ARNm”, au transmis cercetătorii.

Toți subiecții au raportat debutul simptomelor respiratorii între 30 noiembrie și 2 decembrie și, în cele din urmă, au prezentat o boală ușoară sau moderată, au precizat aceștia.

La subiecți au fost detectate răspunsuri puternice din partea celulelor T. „Evoluția ușoară sau moderată a bolii sugerează că o vaccinare completă urmată de o doză de rapel oferă în continuare o bună protecție împotriva bolii grave cauzate de Omicron”, au arătat oamenii de știință.

Cercetătorii sunt de părere că, în cele din urmă, populația va avea nevoie de vaccinuri mai eficiente pentru a stopa infectarea simptomatică cu tulpina Omicron.