Evaluarea Națională 2024. Bacalaureat 2024. Acum e oficial: când au loc examenele

Evaluarea Națională 2024. Bacalaureat 2024. Acum e oficial: când au loc examenele Sursa foto: Dreamstime.com

Ministerul Educației a anunțat miercuri că a fost publicat în Monitorul Oficial calendarul examenelor naționale pentru anul școlar 2023-2024.

Calendarul examenelor naționale 2024. Ministerul Educației a anunțat că au fost publicate în Monitorul Oficial metodologiile privind organizarea și desfășurarea: evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a 2023-2024, examenului național de bacalaureat 2024.

Calendarul examenelor naționale 2024. Datele pe care să le reții

În anul 2024, Evaluarea Națională va debuta pe 25 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Ea va continua pe 27 iunie cu proba scrisă la Matematică.

Pe 28 iunie, conform calendarului Evaluării Naționale din 2024, se va desfășura proba la Limba și literatura maternă. Rezultatele, înainte de contestații, vor fi făcute publice pe data de 3 iulie.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul examenului de Bacalaureat din 2024, proba scrisă la Limba și literatura română va fi susținută pe data de 1 iulie. Ea va fi urmată de proba obligatorie a profilului pe 2 iulie. În timp ce proba la alegere a profilului și specializării este programată pentru data de 4 iulie.

Proba scrisă la Limba și literatura maternă din cadrul Bacalaureatului din 2024 este prevăzută pentru data de 5 iulie.

Reguli pentru elevii de clasa a VIII-a

În anul școlar 2023-2024, procesul de evaluare națională pentru absolvenții clasei a VIII-a se va desfășura prin intermediul platformei specializate pentru evaluarea digitalizată.

În etapa inițială de evaluare a lucrărilor scrise și a contestațiilor, după ce validarea finalizării evaluării a fost realizată de cei doi profesori evaluatori, dacă discrepanța dintre notele acordate de aceștia este de un punct sau mai mică, atunci este calculată nota finală.

Elevii pleacă de la școală

Elevi / Sursa foto: Arhiva EvZ

Aceasta este stabilită ca o medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori. Fără nicio rotunjire și este consemnată în catalogul evaluării naționale.

În situația în care discrepanța dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori depășește un punct, lucrarea va fi supusă unei recorectări, realizată de alți doi profesori evaluatori.

După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele patru note.