Data la care UE interzice sobele pe lemne în România. Cu ce vor fi înlocuite

Sobă Sursa foto: Arhiva EVZ

România va trebui să  renunțe la sobele tradiționale pe lemne până în 2030. Acestea vor fi înlocuite cu pompe de căldură, tehnologie clasificată ca fiind regenerabilă, prevede Directiva Uniunii Europene. De asemenea, statele UE trebuie să renunțe și la încălzirea locuințelor cu ajutorul centralelor pe gaz.

Sobele pe lemne, interzise în România. La ce sistem de încălzire trebuie să recurgă oamenii

Sursa foto: arhiva EVZ

Pentru introducerea pompelor de căldură în Europa vor fi alocate fonduri europene, care vor ajunge la 86 de miliarde de euro, informeazăDigi24.  Cu doar șase ani înainte ca sobele pe lemne să fie total interzise, Ministerul Mediului a lansat programul „Rabla pentru sobe”. Acesta proiect va permite românilor din nordul țării să cumpere dispozitive de încălzire, pentru a renunța la vechile sobe.

„Acolo ştim că iernile sunt mai lungi şi mai grele. Ne adresăm comunelor, dar probabil şi altor tipuri de unităţi administrativ-teritoriale, cum ar fi satele aparţinătoare ale oraşelor şi ale municipiilor. Vom pune la dispoziţie, din bugetul AFM, pentru început, 500 de milioane de lei pentru aceste dispozitive de încălzire. Propunerea pe care o fac, astăzi, este aceea de a finanţa 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.000 lei de persoană”, menționa ministrul Mediului, Mircea Fechet, într-o conferințăde presă.

Ce sunt pompele de căldură, dispozitivele care trebuie să se găsească în casele românilor

Sursa foto: captură video

Pompele de căldură sunt utilizate pentru încălzire, apă caldă și, în unele cazuri, și pentru răcire.

Acestea nu generează căldură prin arderea de combustibili fosili, ci folosesc căldura disponibilă în mod natural în mediul înconjurător.

Pompele de căldurăreiau căldura de la exterior şi o emană în interior ca să vă încălzească încăperile sau extrag aerul cald din interior şi îl evacuează ca să le răcorească.

În loc să producă căldură, dispozitivele extrag și folosesc energia ambiantă (caldă sau rece, din aerul exterior și apele de suprafață sau de canalizare) sau energia geotermală.