Evenimentul Zilei > Justitie > Darius Vâlcov, găsit nevinovat de Tribunalul Gorj într-un dosar de corupție
Darius Vâlcov, găsit nevinovat de Tribunalul Gorj într-un dosar de corupție

Darius Vâlcov, găsit nevinovat de Tribunalul Gorj într-un dosar de corupție

Fostul ministru Darius Vâlcov a fost achitat vineri într-un dosar în care este acuzat de instigare la dare şi luare de mită.

“Tribunalul Gorj a dispus, vineri, achitarea fostului ministru Darius Vâlcov într-un dosar în care este acuzat de instigare la dare şi luare de mită. Tribunalul Gorj a mai decis achitarea altor trei inculpaţi din acest dosar.

Respectiv Eduard Cincu, subinginer cadastru la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Olt, Mircea Dogaru, jurist la o firmă de cadastru, şi Elena Marinela Calotă-Sălcianu, administrator al SC Millenium Topographica SRL. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel”, se arătă în sentința magistraților.

Ce acuzaţii i-au fost aduse lui Darius Vâlcov

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt îl acuză pe Darius Vâlcov că a constituit trei societăţi care acţionau ca un tot unitar. Este vorba de SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL şi SCA Ciobanu şi Asociaţîi.

Fostul ministru al Finanţelor Publice ar fi decis apoi să-l ia ca asociat în afacere pe Eduard Cincu, funcţionar al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Olt. Acesta avea sarcina să verifice în prealabil documentaţia întocmită de către angajaţii uneia dintre firme de cadastru. Scopul era să nu fie înregistrate multe respingeri de la OCPI.

Anchetatorii susțin că Darius Vâlcov ar fi exercitat „activităţi de determinare mediată”. Practic, doi angajaţi ai societăţii Millenium Topographica SRL, controlată de Vâlcov, i-au dat lui Eduard Cincu câte 1.000 de lei lunar în perioada 2012 – 2015. Banii erau necuveniţi şi neevidenţiati în actele contabile.

Suveica afacerii

Banii au fost dați pentru că funcţionarul de la OCPI Olt să aprobe documentaţia cadastrală întocmită de către angajaţii Millenium Topographica SRL.

„Inculpatul a săvârşit infracţiunea în modalitatea determinării mediate, indirecte, prin intermediul numitului Bărbulescu Daniel-Ionuţ, transmiţând decizia să de a fi cooptat un funcţionar din cadrul OCPI Olt. Astfel încât societatea să nu înregistreze multe respingeri ale documentaţiilor cadastrale, indicând şi persoana care trebuia contactată spre realizarea scopului său – directorul OCPI Olt”, se arătă în rechizitoriu.

„Pentru ca acesta să desemneze un funcţionar capabil să ajute SC Millenium Topographica SRL, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a stabilit nu numai faptul că acesta să primească o sumă de bani. Dar a fixat şi cuantumul acesteia. Aspecte ce sunt transmise mai departe de către numitul Bărbulescu Daniel Ionuţ inculpatului Cincu Eduard, în cadrul unei întâlniri.

Astfel încât inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a acţionat cu intenţia directă de a da bani necuveniţi funcţionarului public în legătură şi în scopul îndeplinirii de acte ce întră în atribuţiile sale de serviciu. În condiţiile în care investiţia financiară privind societatea de cadastru îi aparţinea, realizându-se astfel elementele circumstanţiale ale infracţiunii de instigare la luare de mită”, se mai arătă în rechizitoriu.

Potrivit anchetatorilor, valoarea sumei plătite lunar lui Eduard Cincu, subinginer cadastru la OCPI Olt, a fost stabilită tot de Darius Vâlcov. Banii nu erau evidenţiaţi în actele contabile. Scopul era crearea unei aparenţe de legalitate a plăţilor, banii fiind înregistraţi la servicii de instruire profesională, potrivit agerpres.ro.