Robotul "Robi" are doar 34 de centimetri înălţime şi cântăreşte 1 kilogram. Părintele lui Robi este Tomotaka Takahashi, care conduce compania de robotică Robo Garage. Robi a fost conceput ca un robot DIY (do it yourself), fiind achiziţionat sub forma unui kit de asamblare comercializat de compania Deagostini Japan. În loc să pună în vânzare robotul ca produs finit, compania distribuie reviste săptămânale cu care sunt oferite noi componente care intră în alcătuirea lui Robi. După 70 de săptămâni cumpărătorii dispun de toate părţile necesare pentru a-şi asambla propriul robot, relatează Agerpres.

De la lansarea sa, în urmă cu 2 ani, Robi a devenit celebru în Japonia şi în rândul entuziaştilor roboticii din întreaga lume, compania niponă scoţând pe piaţă şi o linie completă de accesorii dedicate pentru acest robot.

Tomotaka Takahashi, 39 de ani, a mai creat un robot similar denumit Kirobo, care a fost trimis pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) anul trecut, precum şi robotul Panasonic Evolta.

Până în prezent, aproximativ 60.000 de roboţi Robi au fost asamblaţi din kiturile distribuite de companie. Takahashi este de părere că roboţii din ce în ce mai mici, uşor de purtat, vor cuceri piaţa gadgeturilor după telefoanele mobile inteligente şi prevede chiar că aceşti roboţi vor prelua cel puţin o parte din funcţiile unui smartphone.

"Cred că Robi va ajunge să aibă dimensiuni şi mai mici şi va prelua funcţiile telefoanelor mobile, putând fi ţinut în buzunarul de la piept pentru a avea o conversaţie telefonică. Aceste timpuri vor veni cu siguranţă, iar eu mi-am propus să transform acest concept în realitate până în 2020", a declarat el.

În cadrul demonstraţiei desfăşurate marţi la centrul Marunouchi din Tokyo, 100 de roboţi Robi au executat valul de suporteri văzut pe stadioanele de fotbal şi au dansat sincronizat. După reprezentaţie, unul dintre roboţi a mărturisit în faţa unui microfon că se simte "cam obosit".