Cum i-a trimis Danileţ în penal pe amicii săi, Macovei şi Tăpălagă

Cum i-a trimis Danileţ în penal pe amicii săi, Macovei şi Tăpălagă

A apărut încă o confirmare că Evenimentul Zilei a avut dreptate în ceea priveşte dezvăluirile despre arhiva SIPA. Este, practic, cea mai importantă confirmare: din arhivă s-au copiat 3.000 de pagini. Afi rmaţia nu o face oricine, ci chiar ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Ba mai mult, acesta spune că a trimis datele la DIICOT pentru a le folosi în dosarul pe care îl instrumentează în legătură cu arhiva SIPA. Prin această dezvăluire, ministrul distruge cea mai importantă negaţie a echipei Monicăi Macovei: din arhivă nu s-au copiat dosare.

Declaraţia lui Tudorel Toader a picat miercuri seara ca un trăsnet: „La ANP există xeroxul cu care s-au copiat cele 3.000 de pagini şi care e sigilat. La ANP există condicile privind vizitatorii în arhivă. Am solicitat aceleaşi informaţii şi de la oficiul care elaborează certificate ORNISS. Acele relaţii se referă la diverşi foşti angajaţi sau neangajaţi ai Ministerului Justiţiei, care azi se află în alte demnităţi sau în Ministerul Justiţiei dar care se află la adăpostul prezumţiei de nevinovăţie. Eu, ca ministru, nu mă uit că a intrat de pe condica în ziua de la ora cutare. Asta e treaba procuroului de caz, a celor de la DIICOT. Dosarul e la DIICOT, dânşii l-au pornit iar documentele trimise de mine constituie temei pentru extinderea cercetării, dar eu nu pot divulga ce au dânşii”.

Cum a început totul

Amintim faptul că în 15 mai EVZ a publicat un material în care dezvăluia că echipa Macovei a intrat ilegal în arhiva SIPA şi că din ea s-au copiat dosare. Imediat trioul Macovei-Tăpălagă-Danileţ ne-a acuzat de manipulare, au jurat că nu au văzut, nu au atins nimic, nu ştiu nimic. Pe rând, scuzele lor au fost demontate şi acum a venit şi cea mai importantă confirmare a dezvăluirilor EVZ: s-au copiat dosare. Privind în urmă poate părea comică zbaterea celor trei din luna mai. Asta dacă nu ar fi vorba despre un fost ministru şi actual europarlamentar, un judecător şi un jurnalist. Adică trei oameni cu meserii cu puternic impact social, care în luna mai au negat toate acuzaţiile noastre, ca nişte copii prinşi la cireşe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au negat în primele zile ale scandalului

Dar să ne amintim ce spuneau apropiaţii lui Macovei, şi ea însăşi, imediat după dezvăluirile noastre. „Nu am văzut și nu știu să existe alt mod de păstrare a documentelor de acolo, pe hard-diskuri sau fotocopii” - Cristian Danileţ, 22 mai 2017. 10 zile mai târziu afirmaţia lui este demontată de o notă a unui fost ofiţer care scrie că în noaptea de 7 spre 8 ianuarie 2005, Monica Macovei şi Dan Tapalagă au plecat din arhiva „Securității” Justiţiei cu „registrul de intrări ieşiri de documente secrete şi strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, informaţiile prezentate foarte succint, de unde proveneau şi unde au fost semnalate”. Acelaşi magistrat clujean face în aceeaşi perioadă două afirmaţii care se bat cap în cap la o distanţă de numai 24 de ore. „Se va spune că Macovei a primit dosare din arhiva SIPA. Știrea este falsă”, scrie Danileţ pe data de 24 mai, prevăzând următoarea dezvăluire a EVZ.

Danileţ şi-a contrazis afirmaţiile în decurs de câteva ore

Aici merită să ne oprim puţin. De unde ştia Danileţ ce urmează să dezvăluie EVZ. Sunt două variante logice: ori a fost informat (din redacţie este imposibil în condiţiile în care ştiau doar o mână de oameni ce urma să publice EVZ) ori magistratul ştia care sunt slăbiciunile fostei lui şefe. Există şi a treia variantă: omul e un futurist, dar nu o luăm în considerare. O zi mai târziu magistratul îşi întăreşte poziţia: „Din arhiva SIPA nu au fost luate, copiate, modificate documente”. Aceasta era poziţia lui din data de 25 mai dimineaţa. Până seara lucrurile s-au mai nuanţat: „În seara asta s-a lămurit ce e cu notele de la SIPA care ar fi ajuns la Macovei in 2005 și nu au fost restituite, despre care se mențio nează în Raportul Predoiu apărut pe surse azi în presă: au fost trimise de la Cabinetul Ministrului la PNA, fiind vorba de suspiciuni de corupție ale unor angajați din MJ”. Ce să întelegem de aici?! Că Macovei a primit totuşi note din arhiva SIPA, pe care le-a citit, că altfel nu avea cum să îşi dea seama că sunt fapte de corupţie, şi le-a trimis mai departe la PNA. Logic, acele documente au fost luate din arhivă de cineva, pentru a ajunge la Macovei, că doar nu s-au teleportat. Asta a susţinut şi EVZ: că au fost luate documente din arhivă. Cât despre faptul că nu s-a copiat din arhivă, tocmai ne-a declarat actualul ministru al Justiţiei contrariul. Suntem destul de logici, maestre?

Tăpălagă îi descrie pe ofiţerii de informaţii ca fiind servili

Ironia este că primul care a dezvăluit vizita în arhivă a fost chiar Dan Tăpălagă: „Era într-o seară de vineri, la începutul lui 2005, din câte îmi amintesc, când cineva ne-a transmis informaţia că se încearcă incendierea arhivei. Macovei l-a convocat pe seful SIPA, Ovidiu Stoian la minister şi am plecat cu toţii către sediul unde se afla arhiva SIPA. Am aşteptat pe scări câteva minute bune până a apărut cineva în fugă cu cheile. Au venit în viteză, gâfâiau asudaţi, se holbau speriaţi unul la altul şi nu ne scoteau din „permiteţi să raportez”. Unul cu păr grizonat, nu-mi amintesc numele, umbla de colo-colo agitat în poziţia echer încercând să ne explice ce nu putea fi explicat: devălmăşia în care erau ţinute dosarele”, a explicat jurnalistul la finalul lunii mai. Totuşi, scena este descrisă întru cu totul alt mod de unul dintre ofiţerii prezenţi în acea seară acolo: „Ministrului și însoţitorului li s-au soliciat documentele de acces la date clasificare (certificatele ORNISS), iar Monica Mocavei a spus că dânsa fiind ministru nu are nevoie de aşa ceva, iar Dan Tăpălagă n-a dat niciun răspuns”. Acum, sincer, care descriere pare mai realistă? Cea a unui ofiţer al statului român care a cerut nişte acte în numele legii sau descrierea momentului făcută de un om care a intrat ilegal într-o arhivă cu documente secrete?

Cât au stat în arhiva SIPA

Şi se mai bat într-un punct cap în cap declaraţiile lui Tăpălagă cu cele ale ofiţerului SIPA. „Totul a durat puțin, în jur de o oră. Din câte îmi amintesc, s-au securizat câteva spații cu sigiliul ministrului, iar înainte de a pleca cineva a întocmit un proces verbal”, susţine jurnalistul. De partea cealaltă, ofiţerul spune că Tăpălagă şi Macovei au stat nu mai puţin de 6 ore în arhivă, de la ora 20.00 la ora 2.00 dimineaţa. Ironia este că dezvăluirile despre intrarea ilegală a lui Tăpălagă în arhiva SIPA (vizita a avut loc în noaptea de 7 spre 8 ianuarie 2005, când el nici măcar nu era angajat al Ministerului Justiţiei), au apărut după plângerea făcută la parchet de Danileţ în urma dezvăluirilor făcut de EVZ. Aşa s-a ajuns să explodeze această problemă penală pentru Macovei şi Tăpălagă: vizita unui civil într-o arhivă secretă.

Macovei intră în istorie, dar nu aşa cum şi-ar dori

Şi ajungem în data de 28 mai cu acelaşi magistrat clujean. „Sunt convins că pasul 4 (dintr-o serie de măsuri pe care ar trebui să le ia actualul ministru al Justiţiei – n.r.) va fi trecerea în cărțile de istorie a reformei justiției a ministrului Monica Macovei și echipei ei, căci sunt cei care au avut curajul să desființeze acest serviciu, să concedieze ofițerii și subofițerii de informații, să sigileze Arhiva”, a scris Danileţ pe pagina lui de Facebook. Prin această postare ajungem la următorul personaj din echipa Macovei, Dan Tăpălagă. În sfârşit suntem de acord cu Danileț: Macovei va intra în istorie, dar nu pentru reforma în Justiţie, ci ca, probabil, primul oficial din lume care bagă în arhiva unui serviciu secret, încă activ la acea dată, ianuarie 2005, un civil care nici măcar nu era angajat al statului. Asta da, maestre, e de manual de istorie.

Toate afirmaţiile Monicăi Macovei au fost demontate

Cât despre Monica Macovei, merită să amintim ce spunea aceasta în ziua în care EVZ a publicat primul episod din serialul SIPA: „Spun încă o dată foarte ferm: nu am primit niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am fotocopiat niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am sustras și distrus niciun dosar SIPA. Nu am avut nicio informație despre judecători sau procurori din dosarele SIPA”. Că au fost copiate dosare din arhiva SIPA tocmai a confirmat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. E adevărat că nu spune cine le-a copiat, dar suntem siguri că vom afla şi asta în curând. Cât despre faptul că Macovei nu a primit informaţii din arhivă, tocmai am publicat în acest articol o afirmaţie a lui Danileţ în care spune că fostul ministrul a primit note din arhivă şi le-a dat mai departe la PNA. Şi am ajuns şi la ultima afirmaţie: Macovei spune că nu a primit informaţii despre magistraţi. Dar ofiţerul care a fost de faţă în noaptea vizitei din ianuarie 2005 susţine că Macovei şi Danileț au plecat cu un OPIS al dosarelor din arhivă, care avea şi prezentări succinte ale acestora. După logica noastră, acestea se numesc informaţii.

Echipa Macovei a încetat să se mai apere

Şi dacă tot suntem la capitolul informaţii, avem o curiozitate: Ce au făcut Monica Macovei şi Dan Tăpălagă în arhiva SIPA de la ora 8 seara până la ora 2 dimineața (adică 6 ore)? Că presupunem că nu au depănat amintiri cu atât de huliţii, pentru ei, ofiţeri de informaţii. Ironic este că Macovei şi Tăpălagă este posibil să aibă probleme de natură penală pentru această vizită, tocmai din cauza plângerii depuse la Parchet de amicul lor Cristian Danileţ. Care pe măsură ce dezvălurile noastre se confirmă, se îndepărtează de subiectul SIPA. Mai nou are o problemă cu conservatorii pe care şi-o tratează cu muzică rock. La fel ca fosta lui şefă, care, în mod ciudat, de vreo două luni nu mai postează nimic despre marea ei performaţă de a închide SIPA. Ne întrebăm, oare de ce?

NOTĂ

1. La data de 5-6 ianuarie 2005, din ordinul ministrului Monica Macovei au fost sigilate la Ministerul Justiției: Biroul de Documente Clasificate, Direcția Juridică și Biroul de elaborare acte normative. (Până acum, nimeni nu s-a sesizat în legătură cu acest important detaliu). Probabil că negăsindu-se ... din ceea ce se căuta s-a trecut la punctul 2. 2. La data de 7-8 ianuarie 2005, orele 20.00 s-au prezentat la sediul Direcției Generale a Penitenciarelor: Ministrul Monica Macovei și Dan Tapalagă. Obiectul vizitei a fost acela al verificării intrării și ieșirilor documentelor secrete ale SIPA din ultimul trimestru al anului 2003 și primul trimestru al anului următor. Au fost prezenți la această activitate șeful SIPA de atunci, col. Marius Stoian (n.r. Ovidiu Ioan Stoian - șeful SIPA la acel moment) și doi ofițeri sau subofițeri care aveau în răspundere arhiva. Ministrului și însoțitorului li s-au solicitat documentele de acces la date clasificate (certificatele ORNISS), M(onica) Macovei a răspuns că dânsa fiind ministru nu are nevoie de așa ceva iar Dan Tapalagă n-a dat nici un răspuns. Ministrul și însoțitorul său au stat în arhivă până la ora 02.00 noaptea. Nu s-a cerut de la SIPA nici un fel de document clasificat. A fost luat însă registrul de intrări-ieșiri documente secrete și strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conținutul foarte succint, de unde proveneau și unde au fost semnalate (ce beneficiari au fost). La plecare (cei doi n.n.) au luat acest registru de intrări-ieșiri care a fost restituit SIPA după ce procurorul Dobocan a preluat funcția de director al acestui serviciu. (...)