PNL-iștii îl contrazic pe Iohannis în privința alegerii uninominale a președinților de CJ. Raportul vicepremierului este foarte clar

PNL-iștii îl contrazic pe Iohannis în privința alegerii uninominale a președinților de CJ. Raportul vicepremierului este foarte clar

Vicepremierul Daniel Suciu a declarat că sunt și președinți de Consilii Județene ai PNL care sunt de acord cu alegerea acestora prin vot uninominal.

Daniel Suciu a declarat, luni, că a primit puncte de vedere de la 34 de președinți de Consilii Județene privind alegerea acestora prin vot uninominal, iar 29 dintre aceștia susțin modificarea legislației. Printre susținători sunt și președinți de CJ din partea PNL.

„Critica obiectivă care s-a adus modului indirect de alegere a președinților de Consiliu Județean, anume că prin jocuri de partid, prin negocieri care uneori nu au de a face cu votul popular se alegeau președinții de CJ. Începând cu astăzi (luni-n.red.) a încetat. Votul masiv al românilor din data de 26 mai are și un rezultat imediat.”, a spus la finalul ședinței de Guvern, dar înainte ca Președinția să critice OUG, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Daniel Suciu.

„În ultima perioadă am avut consultări cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene și am și nominal părerile a 34 de președinți de CJ reprezentând toate forțele politice care au președinți în teritoriu. Din cei 34 de președinți care au trimis puncte de vedere, 29 susțin această modificare a legislației, iar dintre acești 29 sunt inclusiv reprezentanți ai partidelor care astăzi sunt în opoziție. Mă refer la președinți de CJ ai PNL. Vă dau exemple: Alba, Arad, Brașov, Călărași, Sibiu și Suceav.”, a mai declarat Suciu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele Klaus Iohannis a criticat OUG dat de Guvern pentru alegerea șefilor de Consilii Județene, transmițând că schimbarea legii electorale făcute prin OUG e de fapt o concesie pe care premierul vrea s-o facă în fața baronilor PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul. Purtătorul de cuvânt al lui Iohannis a mai transmis că președintele de Consiliu Județean nu e consacrat prin Constituție ca autoritate a administrației publice și nu e necesară alegerea sa prin vot directă.

Ordonanța de urgență vizează modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale și modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit textului pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

Potrivit prevederilor ordonanței, articolul 1, alineatele (2), (4) şi (5) vor fi modificate şi vor avea următorul cuprins:

„Art. 1. - (2) Consiliile locale şi consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

(4) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.

(5) Viceprimarii, precum și vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile judeţene", este una dintre modificările propuse”.

În forma în vigoare, articolul 1 prevede la alineatele (2), (4) și (5) următoarele: „(2) Consiliile locale, consiliile judeţene şi primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. (4) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.(5) Preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv consiliile locale”.