Dosarele de pensie au fost digitalizate în proporție de 95%. Care sunt avantajele

Dosarele de pensie au fost digitalizate în proporție de 95%. Care sunt avantajele Sursa foto: Arhiva EvZ

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, informează că aproape toate dosarele de pensii au fost digitalizate și introduse în sistem electronic. În prezent, se desfășoară procesul de digitalizare a ultimelor dosare, care sunt și cele mai complexe.

Daniel Baciu informează că, inițial, dosarele sunt transpuse într-un format electronic de ultimă generație de către angajații specializați care se ocupă exclusiv de această operațiune.

Președintele CNPP a dat asigurări că toate dosarele sunt verificate de la prima până la ultima pagină, astfel încât să se asigure că sunt corect calculate pensiile.

Dosarele de pensie, digitalizate în proporție de 95%, anunță Daniel Baciu

Mai exact, 95% dintre dosarele de pensie au fost digitalizate şi introduse în sistem electronic.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Au rămas în momentul de faţă cele mai grele dosare, cele complexe. Sperăm să terminăm acest proces de evaluare într-o perioadă foarte scurtă de timp. Este esenţial pentru a putea să facem ulterior recalcularea mult aşteptată de toţi românii.

Suntem la 95%, iar sectorul 5 este unul dintre sectoarele fruntaşe, pentru că are procentul cel mare de introducere a dosarelor în format digital”, a spus Daniel Baciu, vineri, la Antena 3 CNN.

Daniel Baciu, șeful CNPP, despre egalizarea vârstei de pensionare

Daniel Baciu, șeful CNPP. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cine nu a beneficiat de majorarea de pensii

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a declarat că, începând cu luna ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie a înregistrat o creștere de la 1.785 de lei la 2.032 de lei.

Această majorare semnificativă ar trebui să se reflecte în noile taloane de pensie, generând astfel o creștere substanțială a veniturilor pentru pensionarii din România.

Pensionarii pot verifica cu ușurință această informație pe propriile lor taloane de pensie și pot fi siguri că beneficiază de această majorare, spune șeful CNPP.

Cu toate acestea, creșterea nu se aplică doar punctului de pensie, ci și indemnizației sociale minime.

Aceasta a fost supusă aceluiași proces de indexare de 13,8%, crescând de la 1.125 de lei la 1.281 de lei, oferind astfel un sprijin semnificativ pentru cei mai vulnerabili pensionari din țară.

A crescut pensia specială pe noiembrie

Pensie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Printre cei care nu vor beneficia de majorarea de 13,8% se numără pensionarii speciali, cu excepția judecătorilor și procurorilor.

Pensiile, recalculate după noua formulă din legea pensiilor

Daniel Baciu a mai subliniat că în septembrie, pensiile vor fi recalculate, după noua formulă din noua lege a pensiilor.

Astfel, pensia va fi egală cu valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte. Valoarea punctului de referință reprezintă valoarea punctului de pensie împărțit la 25.

De asemenea, numărul total de puncte de pensie este format din numărul de puncte contributive, necontributive și de stabilitate.