Dâncu, băgat sub prag de baronii PSD

Dâncu, băgat sub prag de baronii PSD

Conducerile filialelor judeţene ale PSD care au obţinut sub 20% la alegerile locale au fost înlăturate. Printre cei pedepsiţi ieri s-a numărat şi Vasile Dâncu, liderul PSD Cluj.

Baronii PSD au dat ieri o lovitură de graţie „grupului de la Cluj“. Vasile Dâncu a pierdut şefia filialei clujene a PSD, în urma unei decizii a conducerii social-democrate de a sancţiona 8 filiale cu rezultate slabe la alegeri. Pragul fixat de Comitetul Executiv al PSD a fost de 20%, iar organizaţia clujeană a obţinut 16%. Dâncu nu figurează printre demisionarii de onoare   Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat, la finalul reuniunii ţinute la Mamaia, că a luat act de „demisiile de onoare“ ale liderilor filialelor judeţene din Mureş, Neamţ, Arad, Alba şi Giurgiu, organizaţii cu rezultate slabe la alegerile locale. Geoană a adăugat că filialele ale căror conduceri au fost dizolvate, în urma stabilirii pragului de 20%, sunt Braşov, Cluj şi Bihor.   Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, cel care, la începutul săptămânii, a lansat propunerea sancţionării lui Dâncu, a preferat să aibă o atitudine reţinută, uşor condescendentă. „Asta e problema lor, că au pierdut, nu că i-am schimbat noi“, a spus Iliescu. Liderii PSD au avut de ales ieri între două variante de prag - 20% şi 25% - pentru a stabili care sunt liderii de organizaţii judeţene ce trebuie înlocuiţi. Potrivit lui Mircea Geoană, prima variantă a întrunit mai multe voturi. În cazul organizaţiilor care au între 20 şi 25%, se va face o analiză separată, pentru a se identifica măsurile care pot fi luate, a susţinut Ion Iliescu. Baronii locali nu i-au lăsat de capul lor pe şefii de la centru Şedinţa Comitetului Executiv al PSD a fost un semnal elocvent al puterii baronilor locali. Înainte de şedinţă, propunerea de eliminare a lui Dâncu a fost lansată de Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. Mai mult decât atât, baronul Liviu Dragnea a ameninţat, potrivit Mediafax, că îşi dă demisia din partid, împreună cu Marian Oprişan şi Nicuşor Constantinescu, dacă nu se ia vreo decizie. De altfel, baronii PSD nu au fost de acord să lase sancţiunile în mâna şefilor de la Bucureşti.   „Apăruse o variantă ca Biroul Permanent Naţional să fie mandatat să ia aceste decizii, dar cea mai mare parte dintre noi ne-am opus şi am mers pe ideea ca deciziile să fie luate de acest Comitet Executiv, cu toţi preşedinţii de organizaţii“, a povestit Liviu Dragnea, vicepreşedinte PSD. Marian Vanghelie, şeful PSD Bucureşti, a fost la fel de categoric: „Eu am zis clar că nu împuternicesc pe nimeni şi că prefer să stau zece ore şi să luăm o decizie“. Ar putea urma excluderea din partid   Un alt baron local cu greutate, Gheorghe Nichita, câştigător al unui nou mandat de primar al Iaşiului, a reuşit să impună CEx o decizie referitoare la excluderea din partid a membrilor care, în timpul campaniei, au făcut declaraţii critice la adresa PSD. Mircea Geoană a susţinut că, în cadrul şedinţei, nu s-a discutat despre nume şi situaţii punctuale, evitând totodată să dea un răspuns tranşant la ceea ce s-a înţeles prin „declaraţii critice“.

Vasile Dâncu s-ar putea număra printre cei afectaţi de o astfel de decizie. La începutul campaniei electorale, a declarat, aluzie la Miron Mitrea, că liderii care afirmă că sprijinirea lui Oprescu este o mutare viabilă „înseamnă că, de fapt, au o strategie ascunsă, strategii laterale“. De altfel, Dâncu a avut mai multe atacuri la adresa unor lideri PSD, culminând cu un celebru interviu acordat unui ziar local, în care afirma că „trebuie eliminate javrele bătrâne pentru care partidul este doar o cârpă de şters pe picioare“.

Interviul a fost acordat după eşecul moţiunii de cenzură a PSD împotriva guvernului Tăriceanu şi a fost interpretat drept un atac la adresa lui Ion Iliescu şi Viorel Hrebenciuc, cei care au sabotat din interior moţiunea.

Ne puteți urmări și pe Google News

SCHIŢĂ

Planuri pentru guvernare: Geoană multiplică ministerele

PSD-iştii îşi fac şi planuri pentru reîntoarcerea la putere. Adrian Năstase s-a oferit din nou să candideze la preşedinţie şi i-a propus lui Mircea Geoană să fie premier. Baronii locali au început să ceară posturi în ipoteticul guvern PSD, Nicuşor Constantinescu susţinând deja că Turismul şi Mediul ar trebui să revină PSD Constanţa. Geoană a promis că organizaţiile cu rezultate bune vor avea o reprezentare pe măsură în viitorul executiv. La finalul şedinţei, Geoană a susţinut că nu s-a discutat încă despre titularii de portofolii, dar a prezentat o primă schiţă a structurii guvernului PSD, care ar urma să aibă două sau trei ministere în plus faţă de formula actuală. Liderul social-democrat a arătat că nu i se pare justificată actuala comasare a Ministerului Economiei cu cel al Finanţelor. El vrea şi un minister dedicat familiei, persoanelor vârstnice, femeilor şi tineretului, dar şi crearea, după modelul francez, a unui comisariat de luptă împotriva sărăciei şi excluziunii sociale, „în special în ce priveşte populaţia romă“. Geoană a mai vorbit şi de reînfiinţarea unui minister al sportului.