Dăncilă a făcut anunțul crucial care poate schimba polii în Justiție. Totul se va decide în ședința de Guvern de astăzi

Dăncilă a făcut anunțul crucial care poate schimba polii în Justiție. Totul se va decide în ședința de Guvern de astăzi

Premierul Viorica Dăncilă a precizat, în debutul ședinței de Guvern de astăzi, că ordonanța de urgență de modificare a OUG 7 va fi adoptată în această ședință, chiar dacă aceasta nu se afla pe ordinea de zi transmisă de Guvern. De asemenea, avizul Consiliului Superior al Magistraturii pentru această ordonanță a fost negativ.

Premierul Viorica Dăncilă a confirmat, în debutul ședinței de Guvern de astăzi, că ordonanța de urgență de modificare a OUG 7 va fi adoptată chiar în această ședință.

„Aprobăm în ședința de azi soluțiile convenite cu reprezentanții CSM și ai asociațiilor din domeniul juridic la întâlnirea de săptămâna trecută. Noile prevederi reflectă propunerile magistraților cu privire la principiul separării carierelor și promovarea în funcțiile de conducere ale parchetelor. De asemenea, luăm măsuri pentru salarizarea corespunzătoare a angajaților IT din justiție. Acest act normativ a fost transmis CSM săptămâna trecută. Așa cum am spus, guvernul rămâne deschis dialogului constructiv pentru neclarități. În urma discuției, am transpus toate prevederile susținute de cei care au participat la acea ședință.”, a susținut Dăncilă.

Anunțul premierului este unul surprinzător în condițiile în care ordinea de zi transmisă de Guvern nu cuprinde și proiectul de OUG. Ordonanța de urgență de modificare a OUG 7 a intrat pe ordinea de zi suplimentară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta va fi adoptat în ciuda faptului că a fost avizat negativ de către Consiliul Superior al Magistraturii. Instituția și-a menținut poziția în legătură cu toate acele puncte ale ordonanței ce nu se regăsesc în propunerile făcute de către CSM.

Președinta CSM, Lia Savonea, a declarat, vineri că, inițial, CSM a cerut modificarea legilor justiției în ce privește admiterea în magistratură și promovarea la Înalta Curte. Cu toate acestea, proiectul de OUG 7 promovat de Tudorel Toader are în componența sa și alte solicitări decât cele înaintate de CSM. Savonea a declarat că acele modificări au produs îngrijorări la nivelul instituției pe care o conduce.

Președinta CSM a declarat că instituția a solicitat abrogarea dispozițiilor care nu au fost propuse de Consiliu.

Critici la adresa proiectului de modificare a OUG 7 au fost făcute și de către procurorul general, Augustin Lazăr. Întrebat despre cum ar trebuie să arate avizul CSM în ce privește noul proiect de ordonanță, Augustin Lazăr a pledat pentru aviz negativ.

„Aviz negativ, evident. Ar fi a patra ordonanță de urgență care ar amplifica și mai mult incertitudinea reglementării legilor justiției. Aceasta după ce anul trecut lucrurile au fost clarificate printr-un proces laborios la Parlament, iar legile justiției au dobândit un anume contur. Acum vine Executivul care, prin a patra ordonanță de urgență vrea să ajusteze legile justiției. De ce deranjează pe magistrați această acțiune? 

Îngrijorarea este determinată de incertitudinea cadrului legal în care lucrăm. Magistrații sunt oameni care reflectează asupra legii, ei vor să știe care le este statutul legal, cum ar trebui să acționeze conform legii. Și iată că ne aflăm acum la a patra ordonanță de urgență care este expresia lipsa cooperării loiale cu autoritatea judecătorească.”, a declarat Lazăr.

Proiectul de modificare a OUG 7 prezintă o serie de modificări, printre care:  la numirea procurorilor șefi, avizul se întoarce de la plen la secția pentru procurori, se elimină interzicerea delegării în funcție care risca să genereze blocaje majore în sistem. De asemenea,  se renunță la prevederea care le-a permis judecătorilor să candideze la funcții de conducere în parchete. Se elimină ca posibilitate de excludere din magistratură a judecătorilor şi procurorilor.

Secția pentru investigare a infracțiunilor magistraților rămâne cu un grad de autonomie sporit față de Parchetul General.