Dăncilă, discuție cu secretarul adjunct al ONU. Temele de discuție
- Andrei Ilinca
- 27 septembrie 2019, 23:53
Premierul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere, vineri, cu secretarul general adjunct al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Amina J. Mohammed, în care au fost evidențiate importanţa şi rolul Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, ca mijloc de realizare a progreselor substanţiale în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă şi a ţintelor acestora de dezvoltare.
Cu acest prilej, a fost prezentat stadiul implementării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în România, prim-ministrul accentuând faptul că numai printr-o reţea interinstituţională bine consolidată şi o coordonare eficientă pot fi mobilizaţi toţi actorii - mediul de afaceri, mediul academic, sindicate, societatea civilă, organizaţii nonguvernamentale - care au capacitatea să contribuie la punerea în practică a Agendei 2030.
Potrivit unui comunicat transmis de către Guvern, prim-ministrul Viorica Dăncilă a subliniat importanţa implicării tinerilor în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, temă susţinută, de altfel, de România, în perioada exercitării Preşedinţiei Consiliului UE.
Întâlnirea a oferit oportunitatea de a face mai vizibilă activitatea României în domeniul dezvoltării durabile şi de a consolida astfel poziţia de centru regional pe care ţara noastră o ocupă în interiorul Comisiei Economice ONU pentru Europa (UNECE). În context, a fost evidenţiată importanţa parteneriatelor şi organizarea de către ţara noastră, în parteneriat cu UNECE, în aprilie 2019, a conferinţei regionale cu tema Agenda 2030: parteneriate pentru dezvoltare durabilă.
„Şeful Executivului a subliniat că obiectivul Agendei 2030 de 'a nu lăsa pe nimeni în urmă' presupune conservarea unei planete durabile pentru noi şi generaţiile viitoare şi a salutat accentul pus anul acesta pe subiectele referitoare la schimbări climatice şi dezvoltare durabilă, de interes permanent pentru România”, se menţionează în comunicat.
De asemenea, prim-ministrul a reiterat susţinerea României pentru abordarea promovată de secretarul general Antonio Guterres şi de secretarul general adjunct Amina Mohammed privind reforma sistemului ONU de dezvoltare, atât din punctul de vedere al substanţei, cât şi al implicaţiilor financiare şi operaţionale, care au ca obiectiv creşterea eficienţei implementării Agendei 2030 de către sistemul ONU de dezvoltare.
Secretarul general adjunct al ONU a mulţumit României pentru implicarea de o manieră constantă în activităţile organizaţiei, mai menţionează sursa citată, potrivit Agerpres.