Evenimentul Zilei > Politica > Dăncilă contrazisă pe faţă de Băsescu. „Cred că va trebui să schimbe propunerea”
Dăncilă contrazisă pe faţă de Băsescu. „Cred că va trebui să schimbe propunerea”

Dăncilă contrazisă pe faţă de Băsescu. „Cred că va trebui să schimbe propunerea”

După ce premierul Viorica Dăncilă a declarat,duminică,faptul că nici președintele, nici premierul desemnat nu pot propune comisari, fostul preşedinte Traian Băsescu a reacţionat şi a afirmat, la postul Digi24, că aceasta este „obligată să-l propună”

Băsescu a mai spus că premierul interimar trebuie să respecte termenele de la Bruxelles, nu pe cele de la București.

„Nu poate propune, ci este obligată să-l propună (un comisar european – n.r.). E ținută de termenele de la Bruxelles, nu de termenele de aici. Pe data de 23 era planificat votul pentru toată Comisia (Europeană – n.r.). S-a amânat pentru noiembrie din cauza a trei țări. Dan Nica e propus, dar nu a fost agreat de președinta CE, nici el, nici propunerea Ungariei. Cred că va trebui să schimbe propunerea dna Dăncilă”, a declarat la Digi24 Traian Băsescu.

Viorica Dăncilă a declarat, că președintele Comisiei Europene,Ursula von der Leyen, trebuie să respecte legea și să numească un comisar european socialist, propus de premierul interimar al României.

„Am avut o discuție în timpul mandatului meu, până la moțiune, după moțiune nu am mai vorbit cu doamna Ursula von der Leyen. Dar eu consider că și doamna Ursula von der Leyen trebuie sa respecte legea. Atâta timp cât avem un, chiar dacă este interimar, un Guvern socialist, de aici trebuie să vină propunerea pentru următorul comisar. Nu poate președintele României și nu poate face nici domnul prim-ministru desemnat propunerea de comisar. Atâta timp cât la Palatul Victoria este acest Guvern interimar, propunerea trebuie să vină din partea premierului interimar”, a declarat, Viorica Dăncilă.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că s-a întâlnit cu preşedintele-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmând că este „foarte îngrijorată” de situația comisarului din partea României