Dancă – singurul purtător de cuvânt al PNL plătit. Vlad Nistor, la momentul adevărului
- Lucian Ionescu
- 26 mai 2018, 12:26
Primul purtător de cuvânt din istoria postdecembristă a partidului liberal remunerat pentru activitatea depusă este Ionel Dancă
Primul purtător de cuvânt din istoria postdecembristă a partidului liberal remunerat pentru activitatea depusă este Ionel Dancă.
Despre acest lucru, fostul deputat liberal Vlad Nistor a afirmat că hotărârea a fost una cel mai probabil a secretariatului (deci nu una politică); cu alte cuvinte, conducerea formațiunii politice nu a fost consultată. În altă ordine de idei, Nistor a atras atenția că Dancă nu are alte activități din care să își câștige existența.
„Dacă e adevărat că e plătit, am convingerea că operațiunea în primul rând este absolut legală. Decizia cred că este a secretariatului general (sau poate a președintelui, dar mai degrabă a secretariatului general). Nu este o decizie politică, pentru a fi noi consultați. Mai mult decât atât despre Ionel Dancă și calitatea lui de purtător de cuvânt nu pot să vă spun, dar, văzând ce face, am senzația că Ionel Dancă altceva nu mai poate să facă. Ionel Dancă e cineva care stă acolo de dimineața de la 8 până seara la 8. El nu e, de pildă, ca mine: profesor undeva, de unde își câștigă existența derulându-și activitățile politice ca pe o formă de hobby sau de punere a serviciilor în interesul colectiv. Nu! Este full-time job”, a afirmat vicepreședintele PNL pentru un post de televiziune.
Chestionat dacă nu cumva putem vorbi despre o discriminare, în contextul în care alți purtători de cuvânt (precum Alina Gorghiu sau Mihai Voicu) nu primeau salariu pentru activitatea depusă, Vlad Nistor a subliniat că aceștia erau deja deputați (deci aveau deja un salariu).
„Toți aveau un salariu (în cazul de față, de deputat). Deci, chiar dacă ar fi stat toată ziua acolo, aveau un mijloc de existență asigurat. Omul ăsta înțeleg că n-are altceva și mai are și trei-patru copii”, a punctat Nistor.
Totuși, vicepreședintele PNL a refuzat să comenteze afirmația senatorului Daniel Zamfir, conform căreia salariul lui Ionel Dancă s-ar ridica la 3.000 de euro.
„Nu știu ce știe domnul Zamfir. Domnul Zamfir probabil e inițiat în secrete ale zeilor. Eu nu sunt”, a spus Nistor ironic.
Alt subiect discutat cu Vlad Nistor s-a referit la refuzul lui Ludovic Orban de a face precizări publice despre firma la care este angajat (SC Revicond Canaltech SRL). La rândul lui, fostul deputat i-a luat apărarea șefului de partid: „Mi se pare normal. Înțeleg că a fost întrebat dacă lucrează undeva, a spus că dă consultanță pentru o firmă și că nu vrea să dea numele firmei – despre care a garantat că e o firmă care n-are nicio afacere cu statul”.
Se cunoaște faptul că acea firmă a avut contracte cu diverse instituții publice și companii de stat, moment în care Vlad Nistor a adoptat o poziție defensivă: „Nu știu. Chiar nu știu. E un subiect în care m-ați pierdut cu totul. Eu știu ce a declarat atunci, la început. N-am urmărit subiectul. Dar el a spus atunci (n-am motive să nu-l cred) că motivația este aceea ca unii dintre adversarii săi să nu se îndrepte împotriva firmei. Asta e teoria lui Orban – întrebați-l pe el! Chiar nu știu”.
Întrebat de ce crede că Orban refuză cu îndârjire să vină cu precizări despre propriul angajator, Nistor a răspuns: „Din nou: întrebați-l pe el. Chiar nu am informații – aș vorbi degeaba, aș specula”, adăugând că „în niciun fel” nu a vorbit cu președintele PNL pe această temă și nici nu a auzit vreo discuție publică în interiorul Partidului Național Liberal.
„(Subiectul – n.r.) a făcut câteva valuri – nu chiar vâlvă. N-am auzit nicio discuție publică. La alea private eu nu prea sunt membru al diverselor grupuri și grupuscule, dar public n-am auzit nicio discuție în interiorul Partidului Național Liberal pe această temă.
E normal, atunci când ajungi într-o poziție cum este poziția lui Ludovic Orban, să ai nenumărați adversari – în interior, mai ales. E o poveste celebră în legătură cu un tânăr parlamentar britanic, care s-a așezat lângă prim-ministrul de atunci, Winston Chirchill, și i-a spus: «Domnule prim-ministru, acolo în față sunt dușmanii, nu?» «Nu – în față sunt adversarii. Dușmanii sunt în spate». Asta e în politică – oriunde se întâmplă. Vă dădeam exemplul Marii Britanii, pentru că acolo opoziția și puterea stau față-n față, la distanță suficient de mare, ca să nu se poată împunge cu săbiile”, a comentat Nistor în încheiere.