Comisia de liberare conditionata a penitenciarului Rahova decide vineri daca Dan Voiculescu indeplineste conditiile pentru a iesi din inchisoare, au confirmat pentru HotNews.ro surse din sistemul penitenciar. "Cel mai probabil comisia va recomanda liberarea, dar se va merge in instanta, cea care va decide in final daca Voiculescu iese sau nu", au explicat sursele citate. Din pedeapsa de 10 de ani de inchisoare (3654 zile), Voiculescu a executat efectiv pana la data la care ar intra in comisia de liberare conditionata (vineri) 841 de zile. Fondatorul trustului Intact, in varsta de 70 de ani, beneficiaza de prevederile Capitolului V, sectiunea a 6-a, art. 100 din Noul Cod Penal, cu privire la conditiile liberarii conditionate. 
  • "In cazul condamnatului care a implinit varsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea conditionata, dupa executarea efectiva a jumatate din durata pedepsei, in cazul inchisorii ce nu depaseste 10 ani, sau acel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca sunt indeplinite conditiile prevazute in alin. (1) lit. b)-d).", se arata in alin. 2 din art. 100 al Noul Cod Penal

  • "In calculul fractiunilor de pedeapsa prevazute in alin. (2) se tine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate. In acest caz, liberarea conditionata nu poate fi dispusa inainte de executarea efectiva a cel putin o treime din durata pedepsei inchisorii, cand aceasta nu depaseste 10 ani, si a cel putin jumatate, cand pedeapsa este mai mare de 10 ani.", se arata in alin 4 din art. 100 al Noului Cod Penal.

 

Comisia de liberare condiţionată de la Penitenciarul Jilava, dar și judecătorii au refuzat eliberarea condiționată a magnatului Dan Adamescu. Dan Adamescu este patronul cotidianului România Liberă.

Avocații lui Adamescu au susținut că acesta s-ar afla grav bolnav internat într-un spital, dar potrivit surselor FLUX 24 acesta s-a internat pentru o operaţie la genunchi, nu din cauza altor afecţiuni. 

Cererea lui Dan Adamescu de eliberare condiţionată, înregistrată în 25 octombrie la Judecătoria Sectorului 4, a fost judecată miercuri în lipsa omului de afaceri.

Avocatul acestuia a depus la instanţă o cerere de judecare în lipsă şi a arătat că Adamescu vrea ascultarea prin videoconferinţă, întrucât este internat într-un spital din afara reţelei penitenciare, de unde nu se ştie când va fi externat.

Judecătorul a arătat că Adamescu nu poate fi audiat prin videoconferinţă, întrucât în afara sistemului penitenciar nu există posibilitatea tehnică pentru aceasta.

Avocatul omului de afaceri a cerut ca Dan Adamescu să fie eliberat condiţionat, arătând că sunt îndeplinite condiţiile şi că a executat mai mult de o treime din pedeapsa de patru ani şi patru luni primită în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunţarea unor soluţii favorabile în dosare de insolvenţă ale unor firme ale sale.

Apărătorul a afirmat că situaţia medicală a lui Adamescu este „extrem de gravă” şi că din septembrie a fost mai mult internat prin spitale, inclusiv la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Avocatul a mai susţinut că Dan Adamescu este torturat fizic şi psihic în Penitenciarul Jilava, este în regim de executare semideschis şi nu are acces la telefon. Acesta a spus că Adamescu a avut o conduită impecabilă, a participat la şedinţele de consiliere psihologică, nu a fost sancţionat, dar nici recompensat şi a achitat cheltuielile de judecată.

Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a cerut instanţei să respingă cererea lui Adamescu, arătând că acesta nu este în imposibilitate de a executa pedeapsa, omul de afaceri fiind internat într-un spital privat pentru a se opera la un genunchi, nu din cauza altor afecţiuni.

Magistratul a arătat că este de acord cu ce a spus Comisia de liberare condiţionată de la Penitenciarul Jilava, că Dan Adamescu nu a dat dovezi de îndreptare şi că acesta ar putea să revină cu o cerere de eliberare după patru luni.