Dan Tăpălagă recunoaște că a intrat ilegal în arhiva secretă a SIPA. Evenimentul zilei cere Parchetului General să se autosesizeze, fiind vorba despre cariera și viața personală a mii de magistrați

Dan Tăpălagă recunoaște că a intrat ilegal în arhiva secretă a SIPA. Evenimentul zilei cere Parchetului General să se autosesizeze, fiind vorba despre cariera și viața personală a mii de magistrați

Așa cum am arătat în numărul de miercuri, Evenimentul Zilei a intrat în posesia unui document incediar privind arhiva SIPA. Astfel, într-o notă a unui ofițer care a lucrat pentru Serviciul Intern de Pazăși Anticorupție, fostul ministru Monica Macovei a intrat, în a treia ei zi lucrătoare, 7 ianuarie 2005, în sediul unde se țineau documentele din arhiva ministerului. Era însoțită de consilierul său de atunci, jurnalistul Dan Tăpălagă. Amintim că Monica Macovei a fost numită de Traian Băsescu ministrul Justiției în 29 decembrie 2004, prin decret prezidențial. Pentru că au fost sărbătorile de iarnă, prima zi de lucru a fost miercuri, 5 ianuarie 2005. Se putea obține un certifi cat într-un timp atât de scurt? Am solicitat de la ORNISS și de la Ministerul Justiției să ne facă precizări dacă proaspătul ministru Macovei și consilierul său Dan Tăpălagă aveau certifi catele necesare pentru a consulta documente secret de stat(SS) sau secrete de stat de o importanță deosebită (SSID). Cele două instituții nu au răspuns încă.

Conform notei care a ajuns în redacția EVZ, ofițerul care i-a însoțit a scris că la intrare li s-a cerut certificatul ORNISS, dar că ministrul Macovei a susținut că nu are nevoie de un astfel de document, iar consilierul Dan Tăpălagă nu a spus nimic. Totodată, conform presei de la acea vreme, Gazeta de Sud prezenta, în detaliu, conferința de presă organizată de noul ministru care- și prezenta primele acțiuni pe care urma să le facă. Astfel că Monica Macovei nu s-a gândit nicio secundă să ceară un certificat ORNISS pentru a intra în Arhiva SIPA, fiind mult prea ocupată.

Mai mult, deși cei doi au ajuns la sediul arhivei seara, în jurul orelor 20.00, au rămas în sediu timp de șase ore, până în jurul orelor 2.00 noaptea. Nota mai spune că la plecare cei doi, Monica Macovei și Dan Tăpălagă, au plecat cu ”registrul de intrăriieșiri documente secrete și strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conținutul foarte succint, de unde proveneau și unde au fost semnalate (ce beneficiari au fost)”, se spune în notă. În finalul Notei se specifică că, pentru verificarea documentelor arhivate în anul 2006, APROXIMATIV 5.600 DE UNITĂȚI DE ARHIVĂ (note, adrese, agende etc) este nevoie de compararea opiselor cu cea a notelor din dosare. Deci cifra de 3.000 de dosare dedicate magistraților, avocaților și altor categorii, avansată de noi în primele articole pe această temă, este aproape de adevăr.

Consilierul nu-și mai amintește dacă i s-a cerut certificatul ORNISS După dezvăluirile EVZ, fostul consilier al Monicăi Macovei, Dan Tăpălagă a susținut, marți seara, după ce a fost sunat de jurnaliștii postului de televiziune B1 TV, că nu dorește să intre în direct și să comenteze despre intrarea sa în arhiva SIPA. Acesta a spus că îi va acționa în judecată pe Dan Andronic și Mirel Curea, cei care au publicat în exclusivitate documentul. Pe de altă parte, Dan Tăpălagă a revenit, ieri, și într-o postare pe contul său de socializare a spus că nu-și mai amintește dacă i s-au cerut atunci, în ianuarie 2005, cerificatul ORNISS și că a stat în arhivă împreună cu Monica Macovei aproximativ o oră. Mai mult, acesta revine și spune că nu îi va mai da în judecată pe jurnaliștii de la EVZ, încercând să minimalizeze gravitatea faptelor. „Am asistat la într-o singură seară la măsuri de securizare a arhivei SIPA la începutul lui 2005 în calitate de consilier al Monicăi Macovei. N-am avut acces la dosare, nu le-am văzut, nu le-am răsfoit în viaţa mea, cu atât mai puţin copiat vreodată. A se vedea pe larg articolul meu din 24 mai (Cum am asistat la măsuri de securizare a arhivei SIPA). Totul a durat maxim o oră, în prezenţa conducerii SIPA, în nici un caz şase. Pur şi simplu nu aveam ce face şase ore, era o vizită inopinată pentru a verifica o informaţie referitoare la posibile acţiuni de distrugere a arhivei. S-au sigilat nişte intrări, aia au bâlbâit nişte explicaţii şi toată lumea s-a cărat acasă exact aşa cum a venit. Există un proces verbal semnat de toţi cei prezenţi în seara respectivă. Documentul poate fi cerut, consultat şi acolo scrie exact ce s-a întâmplat, cât a durat etc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici ministrul Macovei, nici eu n-am plecat cu vreu registru, document, CD sau capăt de hârtie din arhivă SIPA. Este o aberaţie şi o invenţie uşor de demontat. Din nou, există un proces verbal în care s-a consemnat tot ce s-a întâmplat. Nu-mi amintesc să fi cerut cineva certificat ORNISS, mie sau ministrului. Dacă n-aş fi avut acces sau cineva mi-ar fi pus în vedere că nu pot intra acolo, n-aş fi fă- cut-o”, a scris Dan Tăpălagă pe contul său de Facebook. Aici, fostul consilier de fapt se autodenunță, pentru că pătrunderea într-o arhivă de serviciu secret, fără a avea certificările necesare, este o infrac țiune. Necunoașterea legii sau faptul că paznicii arhivei nu și-au făcut datoria nu exonerează de răspundere.

NOTĂ 1. La data de 5-6 ianuarie 2005, din ordinul ministrului Monica Macovei au fost sigilate la Ministerul Justiției: Biroul de Documente Clasificate, Direcția Juridică și Biroul de elaborare acte normative. (Până acum, nimeni nu s-a sesizat în legătură cu acest important detaliu). Probabil că negăsindu-se … din ceea ce se căuta s-a trecut la punctul 2. 2. La data de 7-8 ianuarie 2005, orele 20.00 s-au prezentat la sediul Direcției Generale a Penitenciarelor: Ministrul Monica Macovei și Dan Tăpălagă. Obiectul vizitei a fost acela al verificării intrării și ieșirilor documentelor secrete ale SIPA din ultimul trimestru al anului 2003 și primul trimestru al anului următor. Au fost prezenți la această activitate șeful SIPA de atunci, col. Marius Stoian (n.r. Ovidiu Ioan Stoian - șeful SIPA la acel moment) și doi ofițeri sau subofițeri care aveau în răspundere arhiva. Ministrului și însoțitorului li s-au solicitat documentele de acces la date clasificate (certificatele ORNISS), M(onica) Macovei a răspuns că dânsa fiind ministru nu are nevoie de așa ceva, iar Dan Tăpălagă n-a dat nici un răspuns. Ministrul și însoțitorul său au stat în arhivă până la ora 02.00 noaptea. Nu s-a cerut de la SIPA nici un fel de document clasificat. A fost luat însă registrul de intrări-ieșiri documente secrete și strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conținutul foarte succint, de unde proveneau și unde au fost semnalate (ce beneficiari au fost). La plecare (cei doi n.n.) au luat acest registru de intrări-ieșiri care a fost restituit SIPA după ce procurorul Dobocan a preluat funcția de director al acestui serviciu. (…)

Rodica Stănoiu confi rmă dezvăluirile EVZ

Fostul ministru al Justiţiei din Guvernul Năstase, Rodica Stănoiu, a vorbit marţi seara la Antena 3 despre faptul că oamenii care au venit să îi deschidă arhiva Monicăi Macovei au confirmat informaţiile publicate de EVZ. „Am auzit că acolo au fost oameni noaptea, cu lanternele. Şi au luat dosare. Toate documente secrete în legătură cu magistraţi. Au fost două vizite şi două intrări în arhivă. Eu prima dată am auzit de vizita de la minister din presă și apoi de la oamenii care au fost chemați să-i deschidă ministrului”, a spus Stănoiu. Dar cea mai interesantă declaraţie a fostului ministru se referă la faptul că SIPA nu a fost desfiin- ţată niciodată. „SIPA nu s-a desființat niciodată de fapt, doar i s-a schimbat statutul. Angajații SIPA au fost înlocuiți cu unii de la SRI și asta a fost. Bine, din informațiile mele unii dintre cei care lucrau la această instituție practic fără buget au rămas acolo”, a spus Stănoiu. Aceasta s-a declarat împotriva desecretizării arhivei pentru că ar crea haos.

„Eu vă spun sincer că nu sunt prodesecretizare pentru că acest lucru ar crea haos și nu ne permitem. De fapt, noi nu știm câte dosare au fost distruse, sau cine a intrat și a avut acces acolo”, a spus fostul ministru Stănoiu. Dana Gîrbovan cere ca rapoartele care privesc arhiva să devină publice Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, a criticat ieri intenţia guvernului Grindeanu de a descretiza arhiva SIPA. „Solicit public premierului Grindeanu să nu emită vreo hotărâre de guvern cu privire la aşa-zisa „desecretizare” a arhivei SIPA, iar dacă a făcut-o deja să nu o trimită la Monitorul Oficial. Este inadmisibil ca ministrul justiţiei Tudorel Toader să propună o hotărâre de guvern cu privire la soarta acestei arhive fără să se consulte în prealabil cu magistraţii şi fără ca această hotărâre de guvern să fie supusă dezbaterii publice”, a scris judecătorul clujean pe pagina sa de Facebook. Gîrbovan cere în schimb ca Ministerul Justiţiei să publice rapoartele, ordinele şi procesele verbale care există cu privire la arhiva SIPA. „De peste 12 ani s-a minţit public în legătură cu această arhivă şi toţi românii trebuie să ştie adevărul în legătură cu ea.

După ce aflăm ce s-a întâmplat în toţi aceşti ani cu această arhivă vom discuta despre ce să facem cu ea”, a scris şefa UNJR. Ea nu a uitat nici de fostul ministru Raluca Prună, pe care o acuză că a minţit atunci când a anunţat că nu s-a intrat în arhivă din 2006. „Tot ea a spus că anumite documente cu „interes operativ” vor fi transmise la servicii, ceea ce este inadmisibil”, a încheiat Dana Gîrbovan. (Sorin Andreiana)

Tudorel Toader: „Mai mult de 22 de persoane au vizitat arhiva”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, ieri, ce se va întâmpla cu arhiva SIPA. Acesta vrea ca în trei ani de zile o comisie, care se va constitui în cel mai scurt timp, să scoată la iveală toate secretele arhivei. Mai mult, Toader spune că vor ieşi la iveală mult mai mul- ţi oameni care au vizitat arhiva SIPA. Totul se va întâmpla după ce s-a decis în Guvern, la propunerea ministrului Justiției, desecretizarea acestei arhive. „Numărul vizitatorilor a fost mai mare de 22. Nu aveam voie să le fac publice pentru că erau secretizate. Când hotărârea de Guvern va fi în Monitorul Oficial veţi vedea şi alte nume care au vizitat arhiva SIPA în afară de cele 22”, a spus Toader.

Secretele arhivei: viața privată, indicii despre săvârșirea de infracțiuni și informații de interes public „Eu nu am de unde să ştiu ce e în arhivă pentru că nu am intrat acolo. Noi nu ştim dacă sunt secrete de stat acolo, eu personal cred că da. Nu putem da arhiva SIPA la cineva care nu are certificat ORNISS. Comisia are termen 3 ani de zile ca arhiva SIPA să fie desfiinţată. A doua categorie de informaţii care pot fi găsite acolo sunt ale oamenilor cu statut special, ale lucrătorilor din penitenciare. E nedrept ca ei să nu-şi poată dovedi vechimea. Secrete de serviciu pot fi găsite în arhivă. Pot fi declasificate de ministrul Justiţiei şi putem găsi trei tipuri de informaţii. De viaţă privată, elemente, indicii de săvârşire de faptă penală. Acelea le vom trimite la Parchet care va proceda potrivit competenţelor. În acele înscrisuri putem găsi şi informaţii de interes public la care va avea acces orice entitate.

Pot fi întâlnite şi secrete de stat şi se va proceda în consecinţă”, a spus Toader. Ministrul a anunţat cine se va ocupa de desecretizarea arhivei. „În termen de 5 zile de la publicarea hotărârii, facem comisia de 5 membri cu certificat ORNISS plus trei supleanţi. În total 8, dar şi 2 secretari ai comisiei. Doresc ca la 3 ani după începerea activităţii comisiei acolo să fie un spaţiu gol pe care să scrie că acolo a fost arhiva SIPA”, a spus Toader.

Guvernul a votat Hotărârea de desecretizare

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat ieri, la începutul şedinţei de Guvern, că se va adopta Hotărârea pentru desecretizarea arhivei SIPA, punct ce se află pe ordinea zi suplimentară. „Se află pe ordinea suplimentară, este HG privind desecretizarea arhivei SIPA. E un lucru despre care s-a tot vorbit, s-a discutat, astăzi adoptăm HG”, a spus premierul. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că există toate avizele necesare pentru adoptarea actului normativ. Astfel că, Guvernul a adoptat Hotărârea privind desecretizarea arhivei SIPA, iar după publicarea acesteia în Monitorul Oficial va fi desecretizată toată arhiva, precum şi cele două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008 şi anexa unuia dintre ele, a anunţat ministrul Tudorel Toader.

ORNISS evită să răspundă dacă Tăpălagăşi Danileţ aveau autorizaţie să intre în arhiva SIPA

Evenimentul zilei a încercat să afle dacă jurnalistul Dan Tăpălagă şi judecătorul Cristi Danileţ aveau certificate ORNISS în perioadă în care au intrat în arhiva SIPA, în mandatul de ministrul al Monicăi Macovei. Astfel că am trimis o solicitare către Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), instituţia care face verificările pentru emiterea autoriza- ţiilor de acces la documente secrete. Întrebările au a fost cât se poate de clare: „Vreuna dintre persoanele Dan Tăpălagă, Paul Dumitriu, Doru Dobocan sau Vasilică- Cristi Danileţ are în acest moment sau a avut în trecut certificat ORNISS? Dacă da, când a obţinut fiecare acest certificat? Dacă le-au avut şi nu mai sunt valabile, când a încetat valabilitatea lor?”.

Răspunsul primit de la ORNISS a fost însă halucinant, fără nicio legătură cu întrebările. Aceştia efectiv neau explicat cum se obţine un certificat, deşi curiozitatea noastră se referea la altceva: „Autorizaţia de acces la informaţii clasificate este documentul eliberat de conducătorul persoanei juridice deţinătoare de astfel de informaţii, prin care se confirmă că, în exercitarea atribu- ţiilor profesionale, posesorul acestuia poate avea acces la informaţii secrete de stat de un anumit nivel de secretizare, potrivit principiului necesităţii de a cunoaşte. La solicitarea conducătorului persoanei juridice deţinătoare de astfel de informaţii, ORNISS dispune iniţierea procedurilor de verificare efectuate de către autoritatea desemnată de securitate competentă, conform prevederilor art. 152 alin”. Nu vor nici măcar să spună dacă Macovei a solicitat certificate

Ce înţelegem de aici este că Ministerul Justiţiei, posesorul arhivei SIPA, trebuia să facă o solicitare către ORNISS de verificare a persoanelor care urmau să aibă acces la dosare. Aşa că revenim cu o altă întrebare că- tre ORNISS, sperând că de data aceasta ne vor răspunde la întrebări: „În perioada decembrie 2004-aprilie 2007 doamna Monica Macovei, Ministrul Justiţiei în acea perioadă, a făcut vreo solicitare instituţiei dumneavoastră pentru a iniţia procedurile de verificare în vederea emiterii autorizaţiei de acces la informaţii clasificate pentru vreuna din următoarele persoane:

Dan Tăpălagă, Paul Dumitriu, Doru Dobocan sau Vasilică-Cristi Danileţ? Dacă da, pentru care şi care a fost rezultatul verificării în cazul fiecăruia?”. A venit un nou răspuns, care îl depăşeşte în ciudăţenie pe primul: „Referitor la solicitarea dvs. adresată ORNISS şi înregistrată sub nr.12194/31.05.2017, vă comunicăm faptul că datele solicitate nu constituie informații de interes public, fiind clasificate potrivit legii”. Practic, ORNISS ne anun- ţă că nu reprezintă informa- ţii de interes public faptul că există posibilitatea ca o persoană să fi accesat o arhivă secretă fără a avea autorizaţie în acest sens. Este vorba despre un posibil incident grav de securitate, care putea fi lămurit printr-un răspuns clar la nişte întrebări clare şi simple. (Sorin Andreiana)