DAN PURIC: „M-am întors la Dumnezeu ca o rachetă“

DAN PURIC: „M-am întors la Dumnezeu ca o rachetă“

Artistul îşi lansează azi cartea „Cine suntem“.

Actorul Dan Puric îşi lansează astăzi, de la ora 19.00, volumul „Cine suntem“, la Sala Rapsodia, din Bucureşti. Cartea, apărută la Editura Platytera, vorbeşte despre apropierea sa de creştinism şi despre pierderea identităţii neamului românesc.

Volumul este prefaţat de părintele Iustin Pârvu şi este dedicat părintelui Atanasie, „lumină de om şi neam omenesc“, de la Mănăstirea Petru Vodă. De altfel, volumul conţine şi o predică susţinută la această mănăstire de lângă Târgu-Neamţ: „Zece leproşi“, alături de cuvântarea rostită la înmormântarea părintelui Atanasie, pe 4 martie anul acesta.   Icoana din ochii părintelui Iustin Pârvu

Actorul s-a apropiat de Biserică în urmă cu 8-9 ani, într-un moment de maximă criză existenţială pe plan personal, dar fiind şi foarte dezamăgit de ceea ce se întâmplă în societatea şi mai ales în politica românească. „M-am întors ca o rachetă la Dumnezeu, fără să fiu habotnic. Eu fac artă creştină, care este o punte spre Dumnezeu, şi nu neapărat artă bisericească, care e strict legată de biserică“, explică actorul. „Spectacolele mele «Don Quijote», «Visul» mărturisesc credinţa şi căutarea mea a lui Dumnezeu. Tot dorul meu de Dumnezeu se regăseşte în arta mea“, subliniază Puric.

Ne puteți urmări și pe Google News

La Petru Vodă, în inima Moldovei, a ajuns în urmă cu patru ani. „M-au impresionat ochii de icoană ai părintelui Iustin. Suferinţa sa în închisorile comuniste i-au întărit esenţa voievodală. Părintele Iustin povesteşte că atunci când a intrat în închisoare a văzut pe geam o nuieluşă, iar când a ieşit din temniţă aceasta se transformase într-un copac“.   Moartea identităţii noastre

Actorul povesteşte că în curtea mănăstirii l-a întâlnit pe părintele Atanasie, care a suferit şi el în temniţele comuniste, om de o cultură enciclopedică. „Părintele Atanasie intrase de vreo opt ani la mănăstire. Avea tonul lui Mihai Eminescu, inteligenţa lui Nae Ionescu şi o bucată din sufletul lui Iustin Pârvu“, povesteşte actorul. Cartea care l-a influenţat în mod decisiv este „Sfântul închisorilor“, de Valeriu Gafencu.

Titlul volumului „Cine suntem“ este dat de un capitol din cartea alcătuită din interviuri date de autor şi dintr-o serie de conferinţe la Bucureşti, Cluj, Oradea, Arad şi Constanţa.

„Antrenamentul de uitare la care este supus poporul român, astăzi, face ca gândirea şi inima să se rotească pe loc şi, din această rotire în gol, paradoxal, odată cu trecutul, dispare şi viitorul. El, omul de azi, pedalează zadarnic într-un prezent continuu. A locui cu fiinţa doar într-o dimensiune a timpului - şi aceea distorsionată - înseamnă moartea lentă, dar sigură a identităţii“, spune Dan Puric în cartea sa.  

PREMIERĂ „MODA REGALĂ“

Actorul înfiinţează la Rapsodia o altă „Junimea“

> „Dan Puric mărturiseşte că menirea dânsului este să măture poteca spre Biserică. El mătură calea spre viitor. Această artă a Sf. Apostol Pavel, de a te face tuturor toate, ajută cel mai mult generaţia de azi să se întoarcă la Hristos“, apreciază părintele Iustin Pârvu. > Capitolele din carte se intitulează: „Dragostea, mai presus de artă“, „Demnitatea creştină“, „Sensul vieţii, al morţii şi al suferinţei“, „Demnitatea creştină“. > Actorul pregăteşte să deschidă în octombrie Centrul Internaţional de Artă la Sala Rapsodia. „Vreau să fac un fel de «Junimea» acolo, spaţiul va fi prevăzut, pe lângă sala de teatru, cu o sală de conferinţe“. După multe intervenţii şi cu ajutorul unor oameni cu inimă, actorul a concesionat locul pe opt ani. În toamnă, va avea premiera cu un nou spectacol: „Moda regală“, cu noua trupă de dansatori şi actori pe care a crescut-o în jurul său.

> Dan Puric conduce Compania Passe-Partout, pe care a înfiinţat-o în anul 1999, alături de care a realizat spectacole precum: „Made in Romania“, „Costumele“, „Hic sunt leones“, „Cei 150“ şi „Don Quijote“.