Dan Negru critică dur reality show-urile din România: Nu alegerea câștigătorului e cheia, ci umilirea celui învins

Sursă: Dan Negru/ Facebook

Reality show-urile sunt unele dintre cele mai urmărite emisiuni la televiziunile din toată lumea, nu doar în România. Prezentatorul Dan Negru critică însă dur acest timp de format.

Prezentatorul Dan Negru spune că în acest tip de emisiuni TV, participanții, fie că sunt oameni simpli sau vedete, sunt aleși pe anumite criterii. Contează cel mai mult dacă sunt dispuși să ofere cât mai multe informații din viața personală.

Umilirea învinșilor

Reality show-urile fac audiență pe baza poveștilor de viață ale concurenților. De multe ori aceștia sunt puși în situații umilitoare. „Văd multe reality show-uri la televiziunile românești. Știu cu ce se mănâncă, nu doar că le-am prezentat, dar am și creat unul care s-a difuzat la tv.

În culisele televizunii ele sunt numite "humiliation shows" (showuri de umilință) pentru că într-un reality show nu alegerea câștigătorului e cheia, ci umilirea celui învins. Atunci publicul se simte bine! Bucuria umilinței arată că nici până astăzi nu știm dacă oamenii sunt maimuţe sau maimuţele sunt oameni.

Miza acestor programe nu este câștigătorul, ci învinsul față de care publicul trebuie să se simtă superior. În alegerea concurenților, vedete sau anonimi, contează factorul emoțional, bolile sau necazurile lor, cât de dispuși sunt să-și dezvăluie intimitatea. Așa e în toată lumea, nu noi am inventat umilința“, a scris Dan Negru, pe Facebook.

Lucrurile încep să se schimbe

Chiar dacă aceste formate au un succes uriaș, iar câștigurile financiare sunt mari, în ultima vreme regulile au început să se schimbe. „Sunt campanii masive împotriva acestor tipuri de formate, dar câștigurile financiare încă sunt uriașe. Televiziunea FOX din America a lansat o campanie numită "More hope and less humiliation" ( mai multă speranță, mai puțină umilință) prin care a eliminat din show-urile lor exploatarea poveștilor de viață dramatice ale concurenților.

„Nu e nicio diferență între publicul de acum 2.000 de ani care se bucura de umilința gladiatorilor din arene și publicul de azi care se bucură de umilința din show-urile televizate" spunea Tim David, șeful BBC.

Mă bucur de schimbarea mea, mă bucur de „Jocul Cuvintelor“ sau de „Tu Urmezi“. Mi-au trebuit niște ani ca să descopăr că sunt victorii care te coboară și înfrângeri care te ridică. Mi-au trebuit niște ani ca să descopăr că pentru a străluci, nu trebuie să stingi lumina celuilalt“, a scris Dan Negru pe pagina sa de Facebook.