Conoscutul interpret din Republica Moldova, Dan Bălan, a lansat versiunea oficială a melodiei ”Oriunde ai fi”, compusă în 1995. Fondatorul trupei O-Zone a dezvăluit și istoria acestei piese.
Dan Bălan a revenit în atenția fanilor cu melodia ”Oriunde ai fi”, o fuziune a trecutului cu prezentul, după cum a spus artistul. „Astăzi lansăm versiunea oficială a piesei <<Oriunde Ai Fi>>, compusă în 1995. Din fericire, s-au păstrat cadre din momentul creării acestei piese. Această piesă e specială pentru mine, pentru că am compus-o pe baza unei situații reale din viața mea.
M-am îndrăgostit prima dată când aveam 11 ani. Eram într-o tabară, în 1991, și trăiam un lucru deosebit. Eu cu fata de care m-am îndrăgostit nu vorbeam niciodată, doar ne vedeam; eu îi aduceam fructe, prăjituri, noi vorbeam doar prin emoții. Apoi, într-o dimineață, au venit autobuzele să ne ducă acasă și de atunci nu am mai văzut acea persoană niciodată”, a scris Dan Bălan pe pagina sa de Facebook.
Cântăreț, compozitor, producător, instrumentist și textier, Dan Bălan este singurul artist din Republica Moldova nominalizat pentru premiul Grammy, în calitate de co-autor al hitului „Live Your Life”, interpretat de cântăreața americană Rihanna și rapper-ul T.I..
Cine este Dan Bălan
Născut pe 6 februarie 1979 la Chișinău, Dan Bălan este fiul vedetei de televiziune Ludmila Balan și al lui Mihai Balan, diplomat, fost ambasador al Republicii Moldova în Israel, iar în perioada 2012 - 2017, șef al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova. Are o soră, prezentatoarea de televiziune Sanda Balan. Bunicul lui Dan Balan de pe linia maternă - Boris Vasiliev, în copilărie a fost deportat în Siberia.
A lăsat Dreptul pentru muzică
Când a împlinit 11 ani, părinții i-au dăruit primul instrument muzical, un acordeon la mâna a doua, pentru că nu-și permiteau să-i cumpere unul nou. După absolvirea unei școli muzicale, părinții, chiar dacă își dau seama că fiul lor are talent muzical, îl îndeamnă pe Dan să aleagă o altă cale în viață și să studieze Dreptul. Dan nu se opune și, în 1996, se înscrie la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova.
Deși acceptă să le facă pe plac părinților, Dan nu-și abandonează visul de a deveni muzician. Părinții promit să-i cumpere un sintetizator nou-nouț în cazul în care reușește să se înscrie la facultate. Dan nu-i dezamăgește. Însă arde de nerăbdare să se ocupe de muzică la modul serios.Fondează prima sa trupă, Inferialis, care promovează stilul gothic doom metal. Dan lucrează cu pasiune, alocând câte nouă ore pe zi repetițiilor și creației. Pe parcursul timpului, se convinge definitiv că vocația sa nu este Dreptul, ci muzica.
Dan Bălan și trupa O-Zone
În 1999, Dan Bălan a fondat formația O-Zone. I se alătură Petru Jelihovschi, ex-vocalistul trupei Inferialis, care interpretează partiturile rap in trupa nou fondată. În această componență, O-Zone lansează primul album, ”Dar unde ești”, care conține 11 cântece și două bonus-track-uri. Albumul s-a bucurat de un succes mare în Moldova. Șapte dintre piesele incluse pe noul album au devenit super-hituri și s-au aflat pe primul loc în topurile tuturor posturilor de radio din țară.
În scurt timp, Petru Jelihovschi părăsește formația pentru a se dedica activității de televiziune și a face carieră în acest domeniu. Dan decide însă să nu se oprească aici și anunță un casting pentru formarea unui nou proiect sub aceeași titulatură O-Zone, însă cu o nouă componență. După o preselecție riguroasă, Arsenie Toderaș și Radu Sîrbu au ajuns în trupa lui Dan Bălan.
În 2004, trupa lansează în România single-ul "De ce plâng chitarele", o versiune cover a faimoasei piese din repertoriul legendarei formații Noroc, din anii '70.
"Dragostea Din Tei"
Succesul mondial al trupei O-Zone vine în 2003, odată cu lansarea piesei "Dragostea Din Tei" (cunoscută și ca "Numa Numa song"), care aduce recunoaștere mondială trupei, dar și lui Dan personal, în calitate de lider al trupei, care compune și produce toate piesele O-Zone. Apare astfel super-hit-ul "Dragostea din Tei", care devine cel mai vândut single din Europa și Japonia în anii 2004 și 2005. Piesa se situează pe locul întâi în top-chart-urile din peste 30 de țări, ocupând locul trei în topul vânzărilor în Marea Britanie, și se vinde în peste 12 milioane de exemplare pe întreg mapamondul. Astfel, începe o adevărată "ozonomanie". Single-ul primește statut de "Disc de Platină" și "Disc de Aur" în majoritatea țărilor europene, precum și în țări din Asia și America Latină.
În ianuarie 2005, în perioada de vârf a popularității sale, formația O-zone își încetează oficial existența. Trupa a dat ultimul său spectacol în septembrie 2005, în cadrul festivalului Cerbul de Aur din România.