Dan Andronic este preocupat de situaţia podului de la Grădiştea, dar şi de cea a giurgiuvenilor asistaţi social

Dan Andronic este preocupat de situaţia podului de la Grădiştea, dar şi de cea a giurgiuvenilor asistaţi social

Dan Andronic este preocupat de situaţia podului de la Grădiştea, dar şi de cea a giurgiuvenilor asistaţi social

Invitat la B1 TV, Dan Andronic s-a referit joi la câteva dintre problemele majore pe care le are judeţul Giurgiu, în care va candida pe listele PMP pentru un loc de deputat. De asemenea, Dan Andronic s-a referit şi decorarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, care a primit recent titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară, conferit de regele Suediei.

“Sunt adeptul ajutorului în condiţiile în care într-adevăr se întâmplă ceva, nu doar pentru că un om este sărac. Există, am un exemplu, un cetăţean care are o livadă de meri şi are 500 de asistaţi social. Le dă un million pe zi, mâncare şi băutură. Şi ajutorul pe care îl dă statul trebuie gândit astfel încât să-l ajute pe om, nu să-l transforme în dependent.

Povestea podului de la Grădiştea, care nu a fost reparat nici până în ziua de azi şi care este singura legătură cu Bucureştiul… Mai bine îl reparăm şi îi ajutăm pe oameni să ajungă la locul de muncă, decât să dăm bani unor oameni care nu vor să muncească.”

Zeci de mii de asistaţi social în Giurgiu

Problema asistaţilor social din judeţul Giurgiu nu este nouă în această zonă a ţării. Conform giurgiuveanul.ro, zeci de mii de giurgiuveni aşteaptă lunar banii de la stat, fără să fie interesaţi să-şi găsească un loc de muncă, situaţia care persistă de mai mulţi ani. Totuşi, această realitate s-ar putea schimba odată cu modificarea Legii asistenţei sociale. Astfel, conform  ministrului Muncii, legea se va concentra asupra resurselor de servicii şi nu pe beneficii.

„Aş vrea să ridicăm agenda referitoare la importanţa asistenţei sociale şi a serviciilor de asistenţă socială la nivel naţional. Cred că avem cu toţii o gândire comună şi sper că serviciile sociale sunt viitorul sistemului de protecţie, nu beneficiile”, a declarat Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi persoanelor Vârstnice, în cadrul primei Comisii de Dialog Social. Efectul acestor a observaţii s-a simţit ulterior în Senat, unde s-a votat reorganizarea ajutoarelor sociale. În continuare, regulile referitoare la acordarea venitului minim garantat, a alocaţiei pentru susţinerea familiei şi a ajutorului pentru încălzirea locuinţei ar putea fi schimbate de la 1 aprilie 2018, conform unui proiect de act normativ.

Situaţia podului de la Grădiştea

Directorul general al CFR SA, Marius Chiper, declara la 13 martie 2016, că se intenţionează începerea, în prima parte a anului 2017, a lucrărilor de reabilitare a podului de la Grădiştea, care ar putea fi dat în folosinţă la finalul anului 2018, finanţarea de 70 de milioane de euro incluzând şi deschiderea circulaţiei pe linia de cale ferată Bucureşti – Giurgiu declarat.

"Toată lumea ştie despre podul de la Grădiştea şi epopeea podului de piatră care s-a dărâmat nefericit. Noi avem povestea noastră pe care am trăit-o împreună cu colegii mei. Am încercat de nenumărate ori să identificăm nişte surse de finanţare care să ne permită refacerea podului. Am încercat varianta cea mai uşoară: să refacem podul existent. Nu am reuşit, din păcate, din cauză că a mai fost promovat un proiect în zonă, respectiv canalul Dunăre - Bucureşti, care a schimbat condiţiile de construcţie în această zonă şi, practic, dacă am fi vrut să reconstruim un pod el trebuia făcut la standarde de canal navigabil şi lucrurile s-au complicat. Am căutat soluţii să reconstruim podul pe fonduri europene. Din păcate, o investiţie pe fonduri europene, dacă nu este susţinută de un studiu de fezabilitate şi de o analiză de cost-beneficiu care să-i dea sustenabilitate, nu este aprobată. Am ajuns la un cost destul de mare, care, practic, nu a fost acceptat de Comisia Europeană pentru a fi finanţat", explica Marius Chiper într-un interviu pentru Agrepres.

La 27 octombrie, jurnalistul și patronul ziarului Evenimentului zilei și al revistei economice Capital, și-a depus candidatura pentru Camera Deputaților pe listele PMP pentru județul Giurgiu. ”Marți (n.r. – 26 octombrie) am primit oferta de la Traian Băsescu. Am avut la dispoziție o oră ca să mă decid dacă accept oferta pentru locul 1 la Camera Deputaților, pe listele de la Giurgiu. Mi-a spus că nu e un fotoliu sigur, ci că e un loc cu bătaie. I-am zis că, de când ne știm ne tot batem, așa că ne mai batem o dată.

Nu am de gând să renunț la pasiunea mea - gazetăria și îmi voi scrie editorialele direct din Parlament. Primul proiect la nivel național va viza revigorarea presei și a culturii, în special a vânzărilor de carte. Iar pentru Giurgiu, sunt atât de multe de făcut...”, declara Dan Andronic.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News