Editura Evenimentul si Capital

Damblaua enormului | ALICE ÎN ȚARA NETERMINATĂ

Florin Toma
Autor: | | 1 Comentarii | 445 Vizualizari

Orice popor micuţ, drăguţ şi netulburat, care, în ciuda tuturor sforţărilor istoriei, nu poate fi deturnat de la ambiţiile sale prizărite, de la mănunchiul de aspiraţii mărunte şi de la pasiunea irepresibilă de a se aşeza temeinic în două luntri (de luntrea lui Caron, nici vorbă!), lipsit de viziune proiectivă şi ocolit de ample sfâşieri metafizice, comod din fire, expandat în contemplaţie, cu fluieraş de fag, mult zice cu drag; fluieraş de os, mult zice duios şi fluieraş de soc, mult zice cu foc, cu poveşti scurte pe teme exemplare de largă circulaţie zonală (precum ghinionul, naivitatea, prostia sau iubirea stearpă) şi, în fine – deşi portretul e departe de a fi terminat, dar ne mai trebuie vopsele! – un poporel căruia, neobişnuit cu cosmogonia sau cu epopeile eroice, nu i-a rămas decât să se rezume la un mit fundamentat pe o delaţiune provocatoare de lamentaţii adolescentine…deci, un astfel de popor are câteodată nebănuite şi neaşteptate accese de grandoare.

Se bagă ca musca-n lapte în paradigma enormului. Îl loveşte damblaua disproporţiei. E năpădit de râvna pentru asupra de măsură. (NOTĂ: Nepoată-mea, Ilinca-Maria, de 7 ani, are – din moşi- strămoşi, pe linie maternă – pasiunea surprinzătoare, altminteri, extrem de savuroasă, a mototolirii vocabulelor în combinaţii derutante sau împachetări fonetice insolite. Astfel, pentru a caracteriza ceva de dimensiuni uriaşe, copilul a inventat o formă confortabilă de contaminare a două adjective vecine din punct de vedere semantic. Deci, acel „ceva” este, fără nicio ezitare, „giganormic”!).

Să revenim însă la oile noastre, aflate în turma din care şi noi facem parte! Aşadar, pornind probabil de la constatarea lucidă a Sapientului nostru naţional pehlivan-mucalit, cum că „simţ enorm şi văz monstruos” (dar şi poate pentru că suntem sastisiţi de formatul istoric prea minion, de fapt, sufocant de sfrijit!), în ultima vreme noi, românii, ne-am dedulcit tot mai tare la no limit (cu monstruosul ne-am obişnuit, nu mai e o surpriză, fiindcă monştrii sunt printre noi!). Şi am trecut la experimente grandilocvente, încercând acomodări cât se poate de reale la enormul visat în atâtea secole de reverie şi de lingoare, cum stam noi aşa, ca un popor eminescamente melancolic, trântiţi într-o rână pe tăpşanul păşunist şi ţinând obişnuitul fir de iarbă între dinţi (alte popoare ţin între dinţi cuţitul…noi ţinem firul de iarbă!).

Poate că aceste accese se datorează şi diferenţei de timp faţă de alte naţiuni. Noi am fost mereu ocupaţi(!). În sensul că de-abia acum, când ne-am câştigat libertatea, am găsit şi noi vreme să pritocim enormul. Aşa se explică, de pildă, Catedrala Mântuirii Neamului, care, ca şi Casa Poporului (pe care un înaintaş vizionar a construit-o avant la lettre în folosul lui naţional!), e o namilă ce sparge corneea. Disproporţiile ei siderante, statura ei „giganormică” ţin, fireşte, nu doar de necesităţile creştine din ce în ce mai insistente(!) ale ţării. Dar şi de ambâţul sclifosit al capilor BOR de a intra în competiţie, în ciuda unui retard (de multe secole!), cu oraşe mai harnice, precum Milano, Köln, Viena sau Paris. N-are-a face rezultatul, aici este ca la Olimpiadă, important nu e să câştigi, ci doar să participi, spre mândria naţiei!

Aşa se explică, apoi, toate acele provocări ce au scos populaţia noastră liniştită, din posăceala zilei de mâine, spre a o băga în Guinness Book, cu tot calabalâcul de celmaicel şi ceamaicea. Cel mai lung cârnat din lume, scrisoarea de dragoste cu cei mai mulţi semnatari, lansată de Dragobete, cea mai mică bancnotă, cel mai mare drapel. Apoi, să nu uităm prima notă de 10 la gimnastică, luată de Nadia, după care, am avut cea mai sângeroasă criminală din lume, Elisabeth Bathory Sau, zilele trecute, cea mai mare Spirală-n dans, la Năsăud, cu cei peste 8.000 de participanţi din tot judeţul, învârtindu-se până la ameţeală. Mie, însă adevărata ispravă de Cartea Recordurilor – gigantescă, uriaşă, enormitatea enormităţilor, nemăsura oricărei măsuri, hiperbola de proporţii co(s)mice, mai strălucitoare ca orice „comeată” – mi s-a părut că a fost Liviu Dragnea în costum popular... Priceless.

O nouă dambla pe vechile dureri!

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică

Articole salvate