Daghestan, cel mai periculos loc din Europa

Daghestan, cel mai periculos loc din Europa

După ce ani la rând a fost Cecenia, acum Daghestan este considerată cea mai periculoasă ţară din Europa, relatează BBC, într-un reportaj realizat în republica de la Marea Caspică.

Sunt atacuri cu bombă în fiecare zi, schimburi de focuri între poliţişti şi militanţi, informaţii despre nenumărate cazuri de tortură şi despre persoane dispărute.

Doi bărbaţi în uniforme de camuflaj, cu puşti Kalaşnikov în mâini, au intrat într-un magazin şi le-au cerut clienţilor să plece. Casierul înspăimântat o ia la fugă, în timp ce unul dintre bărbaţi plasează o bombă într-un colţ şi fixează detonatorul cu ceas. Câteva secunde mai târziu, magazinul este plin de fum.

Atacuri de acest gen, filmate cu camerele de supraveghere, în care luptători islamişti "pedepsesc" buticurile care vând alcool, au devenit evenimente de rutină în capitala republicii, Makhachkala. În prima fază, patronii primesc un avertisment, de obicei, prin SMS sau pe un stick de memorie aruncat pe geamul maşinii sau într-o cutie poştală. Dacă îl ignoră, sunt şanse foarte mari să aibă loc un atentat cu bombă sau împuşcături, în cazul în care proprietarul nu acceptă să plătească o taxă de protecţie. Bande de criminali

"Luptătorii aceştia vor să fie consideraţi cuvioşi", spune un lt.col din forţele antiteroriste, pe care jurnaliştii îl prezintă cu numele fals de Bashir. "Dar majoritatea nu sunt decât criminali care fac parte din bande de rackeţi", explică el.

Anul trecut, 378 de decese au fost legate de insurgenţii din Daghestan, comparativ cu 134 în Inguşeţia şi 127 în Cecenia. Preşedintele rus Dmitri Medvedev a acuzat insurgenţii de "corupţie monstruoasă", şi i-a calificat drept "principala ameninţare la securitatea ţării".

În centrul oraşului Makhachkala, există poliţişti la fiecare colţ de stradă. Bashir i-a arătat jurnalistului BBC locul în care, cu puţin timp în urmă, două maşini-capcană au ucis un poliţist şi o tânără şi au rănit alţi 60 de poliţşti şi trecători. "Când oamenii noştri au fugit spre scena primei explozii, o nouă explozie a avut loc, una de circa 12 ori mai puternică decât cea dintâi", a povestit el. "Era o capcană. Vroiau să ucidă cât mai mulţi oameni posibil", explică "Bashir". Ofiţerul i-a cerut ziaristului să nu-i dezvăluie numele real sau fotografia, pentru că oficialii guvernamentali şi poliţiştii sunt ţintele principale ale insurgenţilor. Mulţi ofiţeri se tem să iasă pe stradă îmbrăcaţi în uniformă, iar cei care opresc şi percheziţionează maşini de multe ori poartă măşti.

Ne puteți urmări și pe Google News