Pentru că pe internet totul pare permis, accesibil, se ajunge rapid la intimităţi.
Întâlnirea are loc pe internet, de obicei într-o cameră privată. După un timp, cei doi intră în „dormitorul“ electronic, unde discuţia se transformă într-una erotică.
„Nu este ceva neobişnuit. Cybersexul este un tip de comunicare on-line între două persoane şi care are ca scop obţinerea orgasmului. În ultimii cinci ani, însă, cybersexul a luat proporţii alarmante“, spune psihologul David Greenfield, fondatorul Centrului de Studiu al Comportamentului pe Internet din West Hartford (Connecticut, SUA).
Dintre cei căsătoriţi care apelează la acest tip de comunicare, 50% merg mai departe luând contact prin telefon, 30% se întâlnesc faţă în faţă şi 15% divorţează pentru a continua relaţia cu persoana cunoscută pe internet.
Femeile şi bărbaţii caută în mod egal acest tip de comunicare. Relaţiile pe net sunt extrem de tentante, iar lucrurile evoluează foarte rapid. „Nu sunt bariere ce ţin de construirea unei intimităţi, de complexe, de identitate. Orice este permis şi accesibil. Însă, pe termen lung, astfel de experienţe afectează persoana, care nu reuşeşte să mai aibă o viaţă intimă normală, în spaţiul real“, explică psihoterapeutul Anda Păcurar.
Anda Păcurar, psihoterapeut : "Pe termen lung, astfel de experienţe afectează persoana, care nu reuşeşte să mai aibă o viaţă intimă normală, în spaţiul real." Dispare dragostea, apare relaţia on-line
Ce determină fuga din patul conjugal? Dacă mariajul nu are vechime, atunci de vină poate fi serotonina. „Starea de euforie existentă atunci când o persoană e îndrăgostită produce anumite schimbări în creier. În momentul în care dragostea dispare, dispare şi starea respectivă. Prin urmare, vom încerca să o retrăim prin alte metode“, e de părere neurochirurgul Thomas Cook, profesor la Facultatea de Medicină din St. Louis (Missouri, SUA). Poate acţiona şi ca un stimulent
Monotonia este un alt motiv care-l determină pe unul dintre soţi, cu o căsnicie de peste şapte ani, să apeleze la acest comportament. „În cazul ăsta, factorul internet poate ajuta cuplul. El acţionează ca un stimulent care poate revigora mariajul celor doi. Singura condiţie este ca acela care foloseşte cybersexul să nu devină dependent de el“, spune psihologul Robert Bindea. Orice mijloace care ajută cuplul să se cunoască mai bine, să se apropie mai mult sau chiar să-l scoată din pragul divorţului sunt binevenite.
„Un cuplu trebuie să facă ceva pentru a-şi salva căsnicia. Părerea mea este că se poate pune în practică orice metodă, atâta timp cât ambii parteneri sunt de acord cu ea şi nu îi afectează în vreun fel pe ei sau pe copii“, consideră psihologul Andreea Varna.
CAZ
Dependenţa, o cale sigură spre divorţ
Un tânăr de 30 de ani, căsătorit de mai mulţi ani, a început să acceseze pe internet site-uri pentru adulţi. A fost tot mai prins de activitatea lui, a început să comunice cu persoane pe teme sexuale, şi lucrurile au evoluat. Soţia a încercat să-l oprească, apoi a intrat în jocul lui, însă relaţia lor a degenerat mult şi au ajuns la divorţ. Ceea ce se dorea a fi o terapie de cuplu s-a transformat în terapie individuală pentru el, în ideea de a renunţa la dependenţa de sex virtual. Sursa: studiu de caz al psihoterapeutului Anda Păcurar