Curriculum vitae (CV) a devenit un document important pe piața muncii. Orice persoană care dorește să aplice pentru un loc de muncă trebuie să aibă o astfel de biografie în care sunt trecute studiile, vechimea și abilitățile. Modul în care este redactat acest CV este foarte important, el fiind cel care atrage atenția potențialului angajator.
CV-ul este un document foarte important atunci când îți dorești un loc de muncă. În mediul online există multe modele și reguli de bază pentru a-l întocmi cât mai corect și curat. Reușita însă se ascunde în detalii, așa că trebuie să acorzi o atenție mai mare atunci când îl redactezi. Pentru a atrage atenția potențialului angajator, evită următoarele cuvinte și expresii.
Folosește exprimarea succintă și clară atunci când redactezi un CV
În marile companii nu se alocă mult timp pentru citirea CV-urilor. Ei acordă între 20 de secunde și câteva minute fiecărui candidat, ceea ce înseamnă că nu vor pierde timpul cu termenii complicați. Regulile de completare sunt esențiale, însă mergi pe principiul „less is more”. Alege o exprimare succintă și clară pentru a-ți crește șansele de recrutare.
Majoritatea persoanelor apelează la expresii generice banalizate, ceea ce numim clișee. Evită să folosești cuvinte precum „motivat”, „dinamic”, „organizat”, „proactiv”, „expert”, „creativ” sau „responsabil”. Încearcă să eviți și folosirea expresiilor precum „suficient de bun” sau „cu simțul responsabilității”. Un angajator este interesat de ceea ce poți și știi să faci, nu de modul în care te autoevaluezi.
În locul expresiilor sau a cuvintelor prin care te autoevaluezi, folosește în CV descrieri puternice, care spun ceva despre tine. Nu enumera calitățile tale ci oferă exemple care denotă spirit organizatoric, dinamismul, potențialul creativ sau orice altă calitate. Acest mod este mult mai eficient și își aduce o șansă în plus la recrutare.
Termenii pe care să îi eviți
Nu abuza de abreviezi sau acronime și încearcă să eviți pe cât posibil termenii prea specializați sau elementele de jargon. Folosește astfel de termeni doar atunci când vorbim de o recrutarea în domenii de top, însă nu fă abuz de ei. Doar arată potențialului angajator că ești familiarizat cu domeniul și termenii de specialitate.
La redactarea unui CV este recomandat să eviți termeni care au conotații negative. Poți stârni suspiciuni cu privire la profesionalismul tău dacă folosești cuvântul „șomer” sau expresii precum „în curs de recalificare”. Acestea nu sunt greșeli fatale, însă pot ridica anumite bănuieli cu privire la modul în care ți-ai exercitate activitatea în trecut.
Cele mai flagrante greșeli sunt cele de exprimare sau otografie. Este indicat să folosești corect limba în care redactezi curriculum vitae. Orice greșeală poate fi fatală dacă vorbim de un loc de muncă într-un domeniu care presupune exprimarea în scris.
Nu menționa în CV așteptările financiare
Trebuie să acorzi o atenție mai mare redactării unui CV, dacă vrei să ai șanse de recrutare. Una dintre cele mai des întâlnite greșeli este cu privire la experiențele anterioare. Nu are rost să treci un job temporar sau unul din perioada studenției dacă ai deja câțiva ani de experiență profesională. Experiențele trebuie să fie în concordanță cu proiectul tău profesional.
Nu te rezuma nici la a enumera responsabilitățile tare anterioare. Încearcă să le evidențiezi doar pe cele notabile și impactul pe care l-au avut, în loc să le enumeri pe cele fără realizări. O altă greșeală este să prezinți motivele pentru care ai abandonat vechiul job. Astfel de aspecte, dacă este cazul, vor fi discutate în cadrul interviului de angajare.
Un alt aspect important este să nu menționezi în CV așteptările salariale. Dacă ele sunt mai mari decât bugetul angajatorului, riști să nu fii chemat la interviu. Acest aspect se discută în cadrul interviului, părerea recrutorului putând fi schimbată prin forța de convingere, potrivit destepti.ro.