Evenimentul Zilei > International > Cutremurul din Nepal. Centrul istoric din Kathmandu, devastat. Zeci de clădiri istorice, rase de pe fața pământului
Cutremurul din Nepal. Centrul istoric din Kathmandu, devastat. Zeci de clădiri istorice, rase de pe fața pământului

Cutremurul din Nepal. Centrul istoric din Kathmandu, devastat. Zeci de clădiri istorice, rase de pe fața pământului

Centrul istoric din Kathmandu a fost distrus în urma seismului de sâmbătă cu o magnitudine de 7,9 potrivit Institutului Geologic al SUA, relatează AFP.

Centrul istoric al capitalei Kathmandu face parte din patrimoniul mondial UNESCO, piața Durbar în apropiere de turnul Dharhara, ce s-a prăbușit, oferă același spectacol dezolant, potrivit imaginilor postate pe rețelele de socializare de cei aflați la fața locului, relatează Agerpres.

Clădirile din piața Durbar au fost ridicate de regii Malla în perioada secolelor XII-XVIII, constituind "o simbioză unică de hinduism, budism și tantra:, potrivit site-ului UNESCO.

Pe Twitter internauții nepalezi își exprimă durerea să vadă în fum moștenirea de patrimoniu a țării, scrie AFP.

"Piața Durbar nu mai este. Rămâne reprezentativă pentru tragedia care a lovit astăzi Nepalul", a postat pe Twitter utilizatorul @kashishds, potrivit AFP.

Ruinele faimosului turn Dharhara, datând din 1832, reprezintă imaginea dezolantă a distrugerilor provocate de cutremur. În după-amiaza zilei de sămbătă localnicii și forțele de intervenție caută în grămezile de moloz și cărămizi pentru găsirea disperată a supraviețuitorilor.

Dharmu Subedi, 36 de ani, care se afla în exteriorul turnului Dharhara în momentul prăbușirii acestuia, a fost găsit în viață sub dărâmături. "Este foarte dificil să poți respira, însă am reușit să mă deplasez încet printre grămezile de moloz. Apoi cineva m-a tras. Nu știu cine erau, dar acum sunt prietenii mei", a declarat Dharmu Subedi pe patul de spital.

Construit în 1832, apoi reconstruit în 1932 în urma unui cutremur, turnul Dharhara măsoară cincizeci de metri și face parte din monumentele importante ale patrimoniului capitalei Kathmandu, alături de piața Durbar și de complexul de temple și așezăminte Swayambunath.

Turnul reprezenta un obiectiv turistic important atât pentru străini cât și pentru localnicii nepalezi, iar în trecut găzduia în vârful său un sanctuar hindus închinat zeului Shiva.

Stare de urgență

Ministrul nepalez de finanțe Ram Sharan Mahat a anunțat pe Twitter că potrivit datelor furnizate de armata nepaleză peste 1.457 de persoane au murit în urma cutremurului produs sâmbătă cu magnitudinea de 7,9, relatează agenția DPA.

Guvernul nepalez a declarat sâmbătă stare de urgență în zonele afectate de puternicul seism care a lovit Nepalul, solicitând asistență umanitară comunității internaționale.

Ajutoare umanitare 

Statele Unite au anunțat că vor trimite ajutoare umanitare în valoare de 1 milion de dolari.

Președintele francez François Hollande a anunțat sâmbătă că țara sa este pregătită să răspundă cererii de asistență din partea Nepalului și a exprimat solidaritatea Franței cu poporul și autoritățile nepaleze, potrivit AFP.