Cutremurele din Gorj, o enigmă pentru specialiștii. Seismul de marți a avut 160 de replici

Sursa: Facebook

Specialiștii spun că seismele din Gorj au fost cele mai mari înregistrate în zonă în ultimii 200 de ani. S-au simțit chiar și la sute de kilometri distanță. Cutremurul de marți a avut nu mai puțin de 160 de replici în mai puțin de 24 de ore.

UPDATE: Reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au organizat, în această după-amiază, o nouă conferință de presă în care au anunțat că seismul produs marți în județul Gorj a avut nu mai puțin de 160 de replici. Acestea au avut o magnitudine cuprinsă între 1 grad și 3,5 grade, pe scara Richter.

Conducerea INCDFP a anunțat că o echipă de specialiști se va deplasa în zona în care s-au produs cutremurele pentru a analiza fenomenul. În zona epicentrală vor fi instalate cinci noi stații seismice.

Stirea Inițială

Reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au declarat că cele două cutremure, petrecute luni și marți în zona Olteniei, au fost o surpriză. Zona este una seismică cunoscută, dar care de-a lungul timpului a avut o activitate slabă sau moderată.

O enigmă pentru specialiști

Cele două cutremure au creat panică printre localnici și au fost resimțite la distanțe foarte mari. În zona epicentrală întensitatea cu care au fost resimțite a depășit 6 grade pe scara Richter. Seismul de marți a avut până acum 94 de replici.

„ Cutremurul de luni a avut o magnitudine de 5,2 grade pe scara Richter și 16 replici, iar cel de marți a avut o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter și avut 94 de replici. În zona epicentrală intensitatea resimțită a fost de 6-7 grade. Seismele au fost resimțite pe o arie foarte mare chiar și în Serbia, Ungaria, Cluj și zona de nord a României“, a anunțat specialiștii de la INCDFP.

Cutremurele din ultimele zile au fost cele mai mari înregistrate vreodată în zonă. „A fost cea mai mare activitate seismică din ultimii 200 de ani de când se fac măsurători. A fost un șoc dublu pentru că au fost două cutremure. Acum 80 de ani, în 1943 a mai avut loc un cutremur cu o magnitudine de 5,2. Este clar că ultimele evenimente vor schimba harta seismică și vom avea în vederea că este posibil să se producă cutremure mai mari. Zona nu va deveni o nouă Vrancea, dar este posibil să se producă în viitor cutremure de peste 6 grade, maxim 7 grade“, au mai spus specialiștii.

La mâna naturii

Reprezentanții INCDFP  nu pot spune cu exactitate dacă cutremurele din România au legătură cu cele din Turcia, dar afirmă că este puțin probabil să existe vreo influență.

„La asemenea distanțe mari influențele sunt foarte mici. Este greu de spus acum dacă există o legătură cu cutremurele din Turcia, dar este puțin probabil“, au mai spus specialiștii.

Zona Olteniei va fi monitorizată întens în următoarea perioadă, când este posibil să se mai producă replici ale cutremurelor. Acestea vor fi însă de intensitate mai mică. Specialiștii de la INCDFP spun că nu se poate estima dacă în zonă va avea loc în curând un cutremur major și că suntem la „mâna naturii“.