Cutremure în lanț în Grecia și Turcia! O serie de cutremure a lovit luni dimineață Turcia, în provincia Izmir, precum și o parte a insulelor grecești din nordul Mării Egee. Nu s-au înregistrat victime și nici pagube materiale.    

Epicentrul a fost la 15 kilometri de insula Lesbos

Mai multe cutremure au lovit, luni dimineată, simultan Turcia și Grecia, în perimetrul Mării Egee. Primul cutremur s-a prpdus pe coasta Mării Egee dinspre Turcia. Epicentrul a fost la 10 mile (aproximativ 20 kilometri) de Insula Nisida Garmpias aflată în apropierea Insulei Lesbos din nordul Mării Egee. Cutremurul a fost înregistrat de Observatorul Național din Atena. Seismul a fost resimțit de locuitorii insulei Lesbos, orașul Mytilene, dar și în provincia turcă Izmir, districtul Karaburun.

Potrivit Institutului de cercetare a cutremurelor din Istanbul, seismul a avut o magnitudine de 5.2 grade. A lovit provincia Izmir din vestul Turciei luni dimineață la ora locală 05:46. Câteva ore mai târziu au urmat alte replici. Datele seismice înregistrate de specialiști arată că nu s-au produs daune însemnate. S-au consemnar doar geamuri sparte și prăbușiri ale unor rafturi. Totuși, autoritățile din Grecia au sfătuit cetățenii să fie precauți în eventualitatea că vor urma replici. De asemenea, le-au recomandat să părăsească clădirile multietajate unde s-a simțit impactul seismului. Locuitorilor din insula Lesbos și din proximitatea ei li s-a recomandat să urmărească anunțurile oficiale, relatează GreekReporter.

3 cutremure s-au produs luni în Turcia, în provincia Izmir

Pe de altă parte, oficialii turci anunță că 3 cutremure, cu magnitudine de 5.1, 4.8 și 5.1 grade, au lovit luni provincia Izmir. Primele două au avut loc la un minut distanță, începând cu ora locală 05:46. Al treilea s-a produs 3 ore mai târziu. Primul cutremur, cu o magnitudine de 5.1 grade, s-a produs la o adâncime de 20.69 kilometri de districtul Karaburun, a anunțat Autoritatea pentru managementul dezastrelor și al situațiilor de urgență din Turcia. Un minut mai târziu, un alt cutremur s-a produs la o adâncime de 7 kilometri. Al treilea cutremur, cu o magnitudine de 5.1 grade ca și primul, a avut loc 3 ore mai târziu. Au urmat replici mult mai slabe, anunță presa locală. Oamenii au ieșit afară din case, în așteptarea altor replici.

Din punct de vedere geografic, Turcia este situată în centrul unor falii seismice majore, fiind expusă cutremurelor. În octombrie 2020, un cutremur de 6.6 grade a devastat provincia Izmir, omorând 116 oameni și producând pagube majore.

Sursă foto: DailySabah.com