Cutremur în Vrancea. Orașele în care s-a simțit

Cutremur în Vrancea. Orașele în care s-a simțit Cutremur. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Un cutremur cu magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, 10 martie, în zona Seismică Vrancea. Institutul Național de Fizică a Pământului a prezentat datele specifice seismului.

Cutremur în Vrancea cu magnitudinea de 3,4 grade pe Scara Richter. Seismul s-a produs în zona Vrancea, în județul Vrancea la o adâncime de 110 kilometri, conform informațiilor furnizate de seismologi.

Cutremur în Vrancea la ora 10,37

Specialiștii din cadrul Institutului Național de Fizică a Pământului au anunțat că un nou seism în zonaVrancea. Potrivit acestora, în ziua de 10 martie, la orele 10.37, seismul a fost înregistrat la o adâncime de 110 kilometri. Intensitatea acestuia a fost de 3,4 grade Richter,

„În ziua de 10 Martie 2024, la ora 10:37:27 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.4, la adâncimea de 110.0 km”, se arată în comunicatul INFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest cutremur s-a produs în apropierea mai multor orașe, conform specialiștilor din cadrul INFP. Astfel seismul s-a produs la o distanță de 28 km Nord-Vest de Focsani. Distanța de la epicentru până în orașul Buzău a fost de 74 km Nord.

Conform datelor INFP, acest cutremur a fost resimțit la o distanță de 77 kilometri Sud Vest de Bârlad, 82 km Sud de Bacău, 83 km Est de Sfântu-Gheorghe, 99 km Est de Brașov.

22 de seisme în România, de la începutul anului

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Tot mai multe cutremure în luna martie

Precedentul cutremur din zona seismică Vrancea s-a produs miercuri dimineața, pe 6 martie, la adâncimea de 125.7 km, a anunțat Institutul Național de Fizica Pământului. Seismul s-a produs la ora locală 05.12 și a avut magnitudinea de trei grade pe scara Richter.

De la începutul lunii martie, în România s-au înregistrat un număr de 11 cutremure. Acestea au avut magnitudini cuprinse între 2,5 şi 3,9 pe scara Richter.

Cel mai mare seism din acest an, însă, a avut o magnitudine de 4,3 grade şi s-a produs în judeţul Vrancea, în data de 15 ianuarie. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Fizică a Pământului, acest cutremur s-a produs la o adâncime de 74 de kilometri.

Anul trecut, cea mai mare mişcare tectonică, de magnitudine 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj. Adâncimea la care a fost înregistrat cutremurul a fost de 6,3 km.

Cutremur

Gheorghe Mărmureanu. Sursa foto: INFP

Un cutremur puternic nu se va produce curând

Pe fondul recentelor mișcări tectonice înregistrate în România, expertul în seismologie, Gheorghe Mărmureanu, a făcut o serie de declarații. El încearcă să înlăture îngrijorările privind un eventual cutremur major.

Potirvit spuselor profesorului Mărmureanu, situația seismică din România este stabilă. În opinia sa, nu se preconizează producerea unui seism major în viitorul imediat.

 „Mai e mult până la un cutremur major. Să ne calmăm, să ne vedem de treabă, acestea sunt zgâlțâieli obișnuite, suntem în parametri. Nu vă panicați”, este de părere Gheorghe Mărmureanu.