Evenimentul ZileiInternationalCutremur social în Ungaria. Violențele sunt de nedescris…

Cutremur social în Ungaria. Violențele sunt de nedescris…

Cutremur social în Ungaria. Violențele sunt de nedescris…
Oficial, Ungaria stă mai bine ca Germania și Suedia la capitolul violențe împotriva femeilor

Însă, asociațiile care luptă împotriva violențelor la care sunt supuse femeile spun că aceste statistici sunt total false. În Ungaria, o femeie din cinci este supusă violențelor sau abuzurilor de către partenerul ei.

„Din punctul nostru de vedere, dacă autoritățile s-ar asigura că legile actuale ar fi cu adevărat puse în aplicare, situația s-ar îmbunătăți enorm”, spune Judit Wirth, din cadrul asociației pentru a lupta împotriva violenței sexiste, NANE.

Cazul Erikăi Renner vorbește mult despre indulgența sistemului față de bărbații violenți. Această femeie a fost drogată și mutilată genital de fostul său iubit.

Procesul a durat șase ani și acuzațiile ar fi fost abandonate dacă femeia nu ar fi făcut recurs.

Bărbatul, un politician apropiat partidului de guvernământ, a fost condamnat definitiv, dar Erika a declarat că deplânge lipsa de empatie cu victimele.

„M-au tratat ca într-o punere în scenă”, spune Erika Renner. „Am fost doar un obiect în acest caz. Aveam doar obligații, obligația de a depune mărturie, obligația de a spune adevărul. Și în tot acest proces, sistemul judiciar nu a avut deloc grijă de soarta mea ca ființă umană”.

Aceast mod de tratare, rece, chiar suspicios, descurajează multe victime care renunță la plângerea lor împotriva partenerului violent, scrie Euronews.

ONG-urile regretă lipsa de conștientizare și formare în aceste situații.

„Lupta împotriva violenței la adresa femeilor este o profesie în sine, dar oamenii care lucrează în acest domeniu nu sunt pregătiți, spune Judit Wirth. „Noi vedem consecințele zilnic”.

Pentru guvernul conservator, care citează statistici liniștitoare, lupta împotriva violenței la adresa femeilor nu este prioritate.

Totuși, activiștii fac o campanie pentru ca Ungaria să ratifice Convenția de la Istanbul care obligă statul să ia măsuri pentru prevenirea violenței, protejarea victimelor și urmărirea penală a autorilor.


Accesează: