Un cutremur puternic cu magnitudinea 5,9 a avut loc în centrul Japoniei luni dimineaţă fără a fi emisă o alertă de tsunami, a anunţat Agenţia meteorologică japoneză (JMA).Seismul, care a fost resimţit la orele 06.31 (duminică, 21.31 GMT), s-a produs în peninsula Noto, deja afectată de un cutremur la 1 ianuarie, care a provocat moartea a peste 230 de persoane.
Cutremur puternic în Japonia
Momentan, nu s-au înregistrat pagube, au anunțat autoritățile. O replică, de magnitudine 4,8, a avut loc la 10 minute după prima mişcare telurică, a indicat JMA. Locuitorii au fost rugați să fie calmi și precauți la căderea diverselor obiecte. Mulți dintre ei plecau la muncă atunci când s-a produs seismul.
„Mulți oameni care au locuit în centrele de evacuare trebuie să se fi speriat”, a declarat secretarul șef al cabinetului Yoshimasa Hayashi, îndemnând la prudență față de posibilele căderi de pietre și alunecări de teren în zonele care au fost zguduite puternic.
Trenurile super-expres Shinkansen și alte servicii feroviare au fost suspendate temporar pentru verificări de siguranță, dar majoritatea curselor au fost reluate, potrivit West Japan Railway Co.
Japonia, zguduită frecvent de cutremure
Japonia este zguduită des de cutremure, iar în încercarea de a limita consecinţele acestora aplică reguli de construcţie extrem de stricte. Locuitorii sunt informaţi în mod regulat cu privire la măsurile de urgenţă în faţa dezastrelor naturale.
Catastrofa de la Fukushima n-a fost uitată
În 2023, în Japonia au fost resimţite 2.227 de seisme de intensitate 1 sau mai mare pe scara japoneză Shindo (intensitate seismică). Catastrofa de la Fukushima, care a devastat mai multe departamente din nord-estul ţării în martie 2011, făcând aproximativ 20.000 de morţi şi dispăruţi, nu a fost uitată/
Un cutremur subacvatic cu magnitudinea de 9,0 a generat un tsunami foarte mare pe coasta de nord-est a ţării, care a provocat şi accidentul nuclear de la Fukushima Daiichi, cel mai grav dezastru nuclear de la Cernobîl în 1986, potrivit AP.