Cutremur puternic în Grecia. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur puternic în Grecia. Ce magnitudine a avut seismulSeism. Sursa foto: Marco Antonio Rivero Martinez | Dreamstime.com

Marți seara, în jurul orei 18:30, un cutremur important s-a produs în sudul Greciei, în Marea Mediterană. Momentan nu există informații cu privire la victime sau pagube materiale.

Un cutremur important a avut loc marți, 14 martie, în Grecia. Seismul a avut o magnitudine de 5,6 grade Richter și s-a produs la ora 18.36 în Marea Mediterană, la sub de Grecia, potrivit EMSC.

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 5 km, la 271 km vest de orașul Irakleion, capitala insulei Creta, și la 132 de km sud de orașul Gytheio.

Magnitudinea exactă, epicentrul și adâncimea cutremurului ar putea fi revizuite, pe măsură ce seismologii revizuiesc datele și își perfecționează calculele sau pe măsură ce alte agenții își emit raportul.

Momentan nu sunt informații cu privire la posibile victime sau pagube materiale în urma seismului.

Cutremurele au apropiat Grecia și Turcia

Dezastrul din Turcia și Siria din 6 februarie a provocat moartea a peste 51.000 de persoane. Cutremurele au apropiat din ce în ce mai mult țările lumii, care vor liniște și pace mondială.

Ilan Kelman, profesor în dezastru și medicină la University College of London a vorbit despre apropierea dintre Turcia și Grecia. Între reprezentanții celor două state au existat adesea neînțelegeri, însă cutremurele i-a făcut să se apropie mai mult.

„Pe 17 august 1999, un cutremur puternic a ucis în nord-vestul Turciei, peste 17.000 de oameni, iar Grecia a sărit imediat și a spus lasă-mă să te ajut și Turcia a acceptat. Pe 7 septembrie 1999, la doar trei săptămâni mai târziu, un cutremur a zguduit Atena, omorând peste 100 de oameni, iar salvatorii turci au fost primii care au realizat cât de gravă este situația, au oferit ajutor, iar Grecia a acceptat. Lumea a vorbit apoi despre aceste evenimente ca fiind începutul unei noi ere în diplomația cutremurelor. Acesta este un exemplu clar în care oamenii aflați la putere în Turcia și Grecia, își doreau oricum să colaboreze și au folosit cutremurele pentru a coopera mai departe. Răspunsul la aceste cutremure a contribuit fără îndoială la reconcilierea dintre Turcia și Grecia.

Grecia și Turcia au propriile echipe de salvare și propriile Departamente de Răspuns la dezastre, dar și colaborează foarte mult. S-au antrenat împreună, au implementat politici comune de prevenție. Nu lucrează împreună doar în ceea ce privește cutremurele, ci și pentru incendiile de pădure și alte dezastre naturale. Acesta este un exemplu nu de răspuns comun la dezastre, ci de prevenție comună a dezastrelor. Când ai această atitudine, salvezi vieți prevenind dezastre și salvezi vieți prevenind conflicte”, a spus profesorul, potrivit rfi.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News