Un mare cutremur ar putea avea loc în România după 2040 – 2041. Seismologul Gheorghe Mărmureanu a declarat că există patru cartiere în București identificate ca fiind vulnerabile în cazul unui cutremur major. În cazul unui seism de amploarea celui din 1977, cartierele Pipera, Aviației, Pantelimon și Otopeni ar fi cele mai afectate zone din București, fiind supuse unor daune semnificative.
Pe 6 aprilie s-a produs un seism în Muntenia, Brăila.Potrivit Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului INCDFP, cutremurul s-a produs la ora 19:51:20 (ora locală a României), în Muntenia, Brăila.A fost un cutremur slab cu magnitudinea 3.3, produs la adâncimea de 10 km, au precizat cei de la INCDFP.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 7km N de Braila, 14km SV de Galați, 68km V de Tulcea, 73km SE de Focșani, 90km E de Buzău și 97km NE de Slobozia.
Un alt cutremur a avut loc pe 7 aprilie. Mișcarea tectonică s-a înregistrat înainte de ora 18:00, în județul Brăila. Seismul s-a produs la ora 17:47 (ora locală a României) și a avut magnitudinea ml 2.9, la adâncimea de 10.2 km.
Ce spune Gheorghe Mărmureanu
„În Bucureşti nu ai voie să proiectezi structuri din oţel, pentru că sunt foarte flexibile, exact ce n-ai voie aici”, susține în urmă cu ceva timp celebrul seismolog Gheorghe Mărmureanu. El a ocupat funcția de director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.
Când va avea loc un cutremur major în România
Cu toate astea, probabilitatea unui seism major în România în viitorul apropiat este scăzută. Argumentul său se bazează pe observația că seismele de mică magnitudine care au loc frecvent reprezintă modalități prin care energia acumulată în crusta terestră este eliberată mai regulat, ceea ce diminuează potențialul unui dezastru seismic.
Seismologul nu exclude posibilitatea unui cutremur major în viitor, cu o magnitudine considerabilă (între 7,2 și 7,9). Un seism puternic ar putea avea loc în România după 2040-2041.„Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, pentru Antena 3. „Adâncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sunt foarte mari să fie după 2040 – 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc”, a adăugat seismologul.
Centrul Vechi, una dintre cele mai vulnerabile zone
Gheorghe Mărmureanu a declarat că Centrul Vechi reprezintă în continuare una dintre cele mai vulnerabile zone. El a spus că oamenii care locuiesc în această zonă vor fi mai greu de salvat.
„Nu este de joacă, nu e de glumit cu aceste blocuri cu bulină roșie! Au rămas puține în toată țara, o mare parte dintre locatari au părăsit aceste imobile, mai ales în zona Lipscani. Un astfel de bloc trebuie consolidat serios.
Mai sunt cam cinci ani în care în România nu se vor înregistra cutremure mari, conform unor statistici, dar și aceste calcule sunt uneori incerte. Ce mai e sigur în lumea asta?! Totuși, ar mai fi timp pentru consolidări și pentru verificarea structurii”, a declarat același Mărmureanu.