În recenta perioadă, România a fost martora unei agitații seismice remarcabile. În acest context, fostul director al INFP, profesorul Gheorghe Mărmureanu, aduce clarificări cu privire la perspectiva unui cutremur major care ar putea lovi țara noastră.
Pe fondul recentelor mișcări telurice înregistrate în România în cursul acestui an, expertul în seismologie, Gheorghe Mărmureanu, a dorit să calmeze populația în legătură cu îngrijorările privind un eventual cutremur major.
România nu va fi lovită de un cutremur major în viitorul apropiat
În contextul evenimentelor seismice recente, inclusiv cel din Ucraina, cercetătorul a evidențiat că acestea reprezintă doar trepidări obișnuite și că nu există motive pentru panică.
Conform afirmațiilor lui Mărmureanu, situația seismică din România este stabilă și nu se preconizează producerea unui cutremur major în viitorul imediat.
„Mai e mult până la un cutremur major. Să ne calmăm, să ne vedem de treabă, acestea sunt zgâlțâieli obișnuite, suntem în parametri. Nu vă panicați”, e de părere acesta.
Populația va fi anunțată din timp despre un eventual seism
Gheorghe Mărmureanu afirmă că, în cazul în care calculele sale repetate vor sugera apropierea unui cutremur periculos, el va face acest lucru cunoscut publicului de îndată.
„M-am tot gândit, eu tot fac calcule. În următorii zece ani nu va fi un cutremur foarte mare, exclus. Dar, să știți că, dacă voi bănui, voi simți, că se apropie un cutremur puternic, pentru că eu fac calcule zilnic, să știți că am să ies la televizor și am să anunț populația!”, a mai menționat Gheorghe Mărmureanu, pentru Playtech Știri.
Întrebat dacă există o legătură între seismele din România și cel din Ucraina, fostul director al INFP a menționat că vecinii noștri nu sunt cunoscuți ca o țară cu o activitate seismică puternică.
Astfel că, nu au fost și nici nu vor fi cutremure mari în zona ucraineană.
Oamenii, sfătuiți să-și păstreze calmul în caz de cutremur
Gheorghe Mărmureanu îndeamnă populația să-și păstreze calmul în timpul cutremurelor, subliniind că altfel ne putem pune în pericol viața.
Totodată, el aduce în discuție și cazul tragic al actorului Toma Caragiu, care a fost surprins sub dărâmături pe scările blocului său din centrul Bucureștiului.
„Eu degeaba tot dau sfaturi, căci, în caz de cutremur, toți se sperie, uită de reguli. Mulți sar pe geam sau aleargă din bloc pe scări, de teamă să nu se prăbușească blocul pe ei.
Păi, actorul Toma Caragiu așa a și murit. Era, în acea seară, la o țuică, alături de Alexandru Bocăneț, și, speriați, au fugit pe scările care, de altfel, s-au și prăbușit.
Dacă rămâneau în casă nu pățeau absolut nimic. Probabil că așa le-a fost scris. Deci, atenție, păstrați-vă calmul, în caz de cutremur! Vă poate salva viața! Și nici sub tocul ușii nu mai este indicat să stați, blocurile noi sunt construite foarte prost, poate fi periculos!”.