Cutremur în România provocat de CTP. Adevărul despre amenzi și CCR

Cutremur în România provocat de CTP. Adevărul despre amenzi și CCR

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu vine cu noi dezvăluiri despre situația amenzilor din România, dar și informații legate de președintele CCR, Valer Dorneanu.

CTP consideră că, de fapt, decizia CCR care atestă neconstituționalitatea amenzilor din România este doar un mesaj pentru românii „proști” care au decis să respecte restricțiile și nu au fost „șmecheri” ca ceilalți care au primit amenzi și nu vor fi nevoiți să le plătească, scrie Digi24.

„La început am crezut că e vorba de cuantumul acestor amenzi, că sunt considerate prea mari, cuantumul fiind de la 2.000 la 20.000 de lei. Apoi am înțeles că e vorba de raderea tuturor amenzilor, nu interesează. La hotărârea Curții Constituționale, argumentația mea era la început următoarea, crezând că e vorba de mărimea amenzilor și că oamenii nu au cum să plătească pentru că salariul mediu e prea mic în raport cu amenzile.

Și aici aveam următorul argument, care rămâne valabil: În SUA, justiția pronunță sentințe de 150 de ani de pușcărie, 170, 200 și ceva de ani de pușcărie. Ele au o componentă ușor amuzantă, ce ființă umană poate să execute asemenea pedepse? Și ele, totuși, sunt pronunțate într-un mod foarte serios. Sensul e să accentueze gravitatea faptei comise, asta înseamnă ăia 200 și ceva de ani.

Același sens îl au niște amenzi de nivelul ăsta, foarte mari. Ele ce spun: nu e o glumă, nu e vorba de a nu plăti călătoria cu mijloacele de transport în comun și a plăti amendă pentru asta, e vorba de chestiuni de viață și de moarte. Ăsta era sensul, nu să-i spolieze pe oameni, să tragă bani la bugetul de stat, unde să acopere găurile. Absurd.

Acum vedem că obiecția Curții Constituționale e legată de o lege din 1999, o ordonanță de urgență care s-a transformat în lege, prin votul Parlamentului, în 2004. Despre legea referitoare la starea de urgență se spune că nu indică limpede care sunt criteriile după care se dă amenda respectivă și că e neclar și rămâne la latitudinea polițistului.

Niciuna dintre amenzile date acum – nu cum spunea premierul Orban că rămân amenzile mai mici. Nu, nu mai rămâne niciuna. Nu mai plătește nimeni nimic.1999. Au trecut 21 de ani de atunci. În acești 21 de ani, Curtea Constituțională nu s-a aplecat niciodată asupra acelei legi. Hai să spunem din 2004, de când a devenit lege, nu s-a aplecat. I-a făcut control de constituționalitate? Că dacă îl făceau, probabil spuneau ce spun acum. Nu. A trecut o lege fără ca să spună ceva Curtea.

Dacă lucrurile erau atât de flagrante, încât trebuia acum să se anuleze toate aceste amenzi și încălcarea drepturilor cetățenilor atât de gravă, de ce în 20 de ani nu s-a făcut această corectură? Mai mult, președintele actual al Curții Constituționale, Valer Dorneanu, era în 1999 președintele Consiliului Legislativ, prin urmare și-a dat acordul în legătură cu acea ordonanță, pentru că trebuia să figureze acordul lui.

L-a dat, nu a avut nicio obiecție, atunci dormea liniștit. Acum spune că nu doarme de când a început starea de urgență și s-au dat legile astea, pentru că e preocupat nu cumva să fie cetățenii asupriți, să nu li se încalce drepturile fundamentale, să se instituie vreo dictatură. Atunci nu avea nicio apăsare în legătură cu același text de lege pe care îl acuză acum. În 2004, când s-a transformat ordonanța în lege, acest domn era președintele Camerei Deputaților, acolo s-a votat același text de ordonanță pentru a deveni lege. Din nou, nu a avut niciun fel de obiecție. Și acum s-a trezit”, a spus CTP.