Cutremur în România! Pământul s-a mişcat din nou. Unde s-a simţit seismul

Cutremur în România! Pământul s-a mişcat din nou. Unde s-a simţit seismulSursa: arhiva EVZ

România a fost zguduită de un nou seism, care a avut loc la primele ore ale zilei de miercuri. Potrivit Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a fost unul de suprafață și a avut loc într-o zonă neobișnuită. A fost înregistrat în Constanța, însă a fost resimțit în mai multe orașe.

Ziua de 23 martie a început în România cu un cutremur. Încă de la primele ore, 03:51:11 (ora locală a României), un seism slab a fost înregistrat în Dobrogea, Constanța. Potrivit seismologilor, acesta a a avut magnitudinea ml 2.4 și s-a produs la o adâncimea de 5km.

Cutremurul a fost înregistrat în apropierea următoarelor orașe: 47km NE de Constanța, 107km SE de Brăila, 119km SE de Galați, 169km NE de Varna, 222km E de București, 232km E de Ploiești, 247km E de Ruse, 256km NE de Burgas, 256km SV de Odessa, 259km S de Tiraspol.

Seismologii avertizează cu privire la un mare cutremur în România

Din ce în ce mai multe cutremure slabe au fost înregistrate pe teritoriul țării noastre în ultima perioadă. Din acest motiv, mulți se întreabă dacă nu cumva acesta este un avertisment pentru un seism puternic. Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu a oferit detalii despre aceste temeri, precizând că, cel mai probabil, cutremurul de care se teme România va avea o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter.

“Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului.

Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact. Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative”, a declarat Prof. Dr. Ing. Mărmureanu, la România TV.

Ne puteți urmări și pe Google News