Cutremur în Oltenia, la primele ore ale dimineții. Activitatea seismică din această zonă este intensă

Seism. Sursa foto: Marco Antonio Rivero Martinez | Dreamstime.com

Un nou cutremur s-a produs, marți dimineață, în zona seismică Oltenia. Mișcarea tectonică a avut loc în județul Vâlcea. Activitatea din această zonă a fost intensă în ultima lună, zilnic fiind înregistrate seisme.

Marți, 7 martie, un nou cutremur s-a produs în zona seismică Oltenia. Acesta a avut loc la ora 06:42:18, la o adâncime de 12,4 km, cu o magnitudine de 2,1 grade pe scara Richter.

Mișcarea tectonică a avut loc în județul Vâlcea. Cutremurul s-a produs la 110km SV de Sibiu, 111km NV de Craiova, 146km V de Pitești, 157km SE de Timișoara, 176km SE de Arad, 182km S de Cluj-Napoca, 206km V de Brașov, 208km E de Belgrade, 212km E de Zemun, 224km NE de Nis.

Activitatea din zona seismică Oltenia a fost extrem de intensă în ultima lună, un fenomen neobișnuit pentru această regiune. Zilnic au loc cutremure de mică intensitate. Până în prezent, s-au înregistrat nu mai puțin de 15 cutremure importante și sute de replici.

Seismologii avertizează cu privire la un viitor cutremur important în România

Reprezentanții Institutului pentru Fizica Pământului (INFP) susțin că, mai devreme sau mai târziu, un cutremur important va avea loc în România. Ei nu pot spune cu exactitate când se va întâmpla acest lucru, însă specialiștii ne sfătuiesc să ne pregătim din timp.

„Un cutremur puternic sau chiar mai puternic decât cel din 1977 sau decât cel din 1940 până la urmă o să aibă loc la un moment dat. Vrancea nu dă semne de liniște când va avea loc acest cutremur. Important să nu ne bazăm pe iluzia predicției, ci să ne pregătim pe cât se poate de repede acum”, a declarat, Dragoș Toma Dănilă, cercetător INFP.

Planul de risc al Capitalei arată că, în cazul unui cutremur asemănător celui din 1977, peste 6.500 de oameni ar muri. Seismul din '77 a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și a înregistrat peste 1.500 de decese în toată țara. 33 de clădiri s-au prăbușit în Capitală și alte sute de imobile au fost grav avariate.

În prezent, în Capitală, 363 de imobile sunt inventariate cu grad de risc seismic unu. Sunt în derulare mai multe programe de consolidare, însă lucrările sunt ținute pe loc de birocrație și lipsa banilor.