Momente de panică în Gorj. Un nou cutremur s-a produs în miezul nopții

Momente de panică în Gorj. Un nou cutremur s-a produs în miezul nopțiiCutremur . Sursa foto: Albund | Dreamstime.com

Un nou cutremur de suprafață a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în județul Gorj. Sute de oameni s-au panicat, iar ulterior au început să scrie pe rețelele sociale că au simțit mișcarea pământului.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul a avut loc în dimineața de duminică, la ora 00.55 în județul județul Gorj și s-a resimțit și în Târgu Jiu. A avut magnitudinea de 3,8 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 11 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Craiova (107 km), Sibiu (109 km), Pitești (143 km), Timișoara (161 km), Arad (180 km), potrivit INCDFP. Acesta a avut magnitudinea 2,6. Pe rețelele sociale sute de oameni au scris panicați în miez de noapte că au simțit mișcarea pământului.

Un alt cutremur s-a produs în aceeași zonă, în această dimineață la ora 03.43

S-au împlinit 46 de ani de la cutremurul din 1977

Sâmbătă s-au împlinit 46 de ani de la dezastrul din 4 martie 1977, când s-a înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade și care s-a resimțit aproape un minut întreg. Deși s-a produs la o adâncime destul de mare, de 94 de kilometri, cutremurul a produs pagube destul de mari. „90% dintre victime au fost în Bucureşti, în principal din cauza prăbuşirii totale sau parţiale a 32 de clădiri - majoritatea fiind construite în perioada interbelică”, arată specialiştii.

Atunci, 1.578 de persoane şi-au pierdut viaţa la nivel naţional, din care 1.424 în Bucureşti, iar alte 11.321 de persoane au fost rănite.

Într-o zonă seismică e normal să te gândești că va mai fi un cutremur major

Raed Arafat a explicat sâmbătă că într-o zonă seismică este normal să te gândești că va fi un cutremur major, dar a adăugat că nu poate nimeni să spună când va fi în România.

„Un cutremur nu vine pentru că noi avem proba că vine, dar vine pentru că toate zonele seismice ajung să aibă cândva un cutremur. Dacă a fost în zona asta un cutremur de peste 7 grade în 1977, absolut nimeni dintre noi nu ştie când va fi următorul şi dacă următorul va de 7, de jumătate, de 7,2, de 6,8, dar faptul că o zonă seismică va avea cândva un cutremur este normal să ne gândim la acest lucru”, a declarat șeful DSU.

Ne puteți urmări și pe Google News