Când poate avea loc un cutremur devastator. Descoperire neașteptată a cercetătorilor

Când poate avea loc un cutremur devastator. Descoperire neașteptată a cercetătorilorCând poate avea loc un cutremur devastator. Descoperire neașteptată a cercetătorilor / sursa: arhivă EVZ

Cercetătorii japonezi anunță că există o legătură importantă, deseori trecută cu vederea, între eclipse și cutremure. Studierea acesteia i-a făcut să tragă concluzii îngrijorătoare.

Cutremur devastator. Potrivit unui studiu al cercetătorilor japonezi, acest mare seism de care ne temem s-ar putea petrece în perioada 14 octombrie-28 octombrie. Această perioadă este una propice din cauza celor două eclipse, de soare și de lună. Ele se vor petrece în perioada amintită și ar putea declanșa seisme.

Data marelui cutremur

Potrivit cercetătorilor, ar exista o importanță legătură între mișcarea plăcilor tectonice și acest tip de fenomene astronomice.

Pe data de 14 octombrie 2023 va avea loc o eclipsa de Soare inelară. Pe data de 28 octombrie 2023 vom avea parte de o eclipsă parțială de Lună. Aceasta din urmă, mai ales, ar putea declanșa un mare cutremur.

Cercetătorii explică acest fenomen. Ei consideră că în momentul în care Pâmântul, Luna şi Soarele sunt aliniate, forțele de atracție ale Soarelui și Lunii sunt mult mai puternice. Acest lucru poate provoca efecte semnificative pe Pământ.

În studiul amintit, se arată că această atracţie este responsabilă de maree şi cutremure.

„Munca noastră arată că există legături între forţa mareelor, intensitatea şi frecvența unor cutremure“, a explicat un profesor de la Universitatea din Tokyo. Care este și unul dintre autorii studiului.

Cutremur vineri seară. Este al doilea seism în ultimele 24 de ore. Ce magnitudine a avut

Sursa foto: Belish | Dreamstime.com

Soarele și Luna pot declanșa un cutremur

Cercetătorii japonezi spun și că activitatea celor doi aștri are o influență mai ales asupra cutremurelor mari.

Ei oferă și argumente în acest sens. Spre exemplu, pe 14 decembrie 2001 a avut loc o eclipsa inelară de Soare. Ea a fost precedată de un seism foarte puternic, cu magnitudinea 7,6. El s-a produs în Gujarat, India.

În 2008 a avut loc o altă astfel de eclipsă inelară de soare, pe data de 7 februarie. Ea a avut ca efecte un întreg șir de 100 de cutremure, care au afectat mai ales coastele de vest ale Mexicului şi Statelor Unite.

Și eclipsele de lună prezintă pericol

Nici eclipsele de lună nu sunt inofensive. Cercetătorii anunță că eclipsa de lună din 7 august a provocat numeroase cutremure în țări precum Grecia, Turcia şi China. Aceste cutremure au provocat decesul a peste 20 de persoane.

Pe data de 28 octombrie 2023, vom avea parte de o eclipsă parțială de lună. Aceasta este considerată un eveniment semnificativ în calendarul astronomic al anului 2023.