Evenimentul Zilei > Social > „Cutia Pandorei” la Ateneul Român
„Cutia Pandorei” la Ateneul Român

„Cutia Pandorei” la Ateneul Român

Pe 11 octombrie, de la ora 19.00, la Sala mare a Ateneului Român, Institutul Goethe din Bucureşti şi Filarmonica „George Enescu” vă invită la eveniment cu totul special în cadrul căruia filmul mut şi muzica live stau alături.

Veţi putea vedea un film mut cu acompaniament live în primă audiţie absolută, „Cutia Pandorei", din 1929, de Georg Wilhelm Pabst, dirijor Stefan Geiger, muzica Dominik Schuster, interpretează Națională Română. „Cutia Pandorei“ cu Orchestra Națională Română, sub bagheta lui Stefan Geiger (Hamburg), vine în continuarea succesului înregistrat de „Aventurile Prințului Ahmed", din martie 2013.
Filmul este o dramă germană din 1929. Sursele literare – „Spiritul Pământului” și „Cutia Pandorei" (Frank Wedekind) – i-au inspirat regizorului Georg Wilhelm Pabst personajul Lulu și grațioasele ei bătăi din aripi de fluture colorat, cu care se mișcă prin elegantul apartament al iubitului ei, Dr. Schön. Se îmbrățișează cu toți bărbații, face exerciții la bară, agățată de brațul musculos al lui Rodrigo, iar la nunta ei nu dansează cu soțul, ci cu o femeie frumoasă. Pabst a văzut în Louise Brooks o actriță deosebit de senzuală, erotismul și lascivitatea ei fiindu-i însă învăluite într-o aură de inocență și puritate. „Cutia Pandorei“ este cel mai cunoscut film al actriţei, dar nu a fost apreciat decât la treizeci de ani mai târziu după lansare. A fost un spirit evoluat, mult înaintea timpului ei.

Muzica originală a acestui film a fost compusă de Willy Schmidt-Gentner, unul dintre cei mai prolifici și de succes compozitori germani de muzică de film ai anilor '30. Stilul lui Schmidt-Gentner poate fi descris drept unul antrenant, de operetă. „Cutia Pandorei", unul din filmele deschizătoare de drum din istoria cinematografiei germane, a necesitat, totuși, o partitură special scrisă pentru a corespunde structurii orchestrelor de cinematograf ale vremii, cum ar fi „Gloriapalast" din Berlin, de la sfârșitul anilor  '20. Acesta este motivul pentru care, la invitația Institutului Goethe, noua versiune a compozitorului Dominik Schuster (München) se dorește a fi o „restituire muzicală". Răspunzând acestei provocări, dar și invitației din partea Geothe-Institut, dirijorul Stefan Geiger și Orchestra Națională Română prezintă în primă audiție absolută noua partitură muzicală compusă special pentru a acompania pelicula originală.
Orchestra Națională Română a fost fondată în 2008 și este considerată orchestra-pilot a României. Membrii săi sunt fondatorii orchestrelor naționale de tineret ale României. În doar șase ani, Orchestra Națională Română a cunoscut o evoluție fulminantă: apariții pe scena Ateneului Român, concertul extraordinar „Eurovision – Tineri Muzicieni", participarea la Festivalul Internațional „George Enescu", concerte la Paris și Strasbourg. În același timp, orchestra a interpretat în deschiderea primei ediții a festivalului internațional „Sergiu Celibidache", dar și în cadrul prestigiosului festival Young Euro Classic – Berlin, în  iunie 2014.
Stefan Geiger s-a format ca muzician în oraşele universitare Köln, Paris si Philadelphia.  Printre profesorii sai se numară Branimir Slokar (trombon) şi Peter Eötvös (dirijor). A fost bursier al „Studienstiftung des deutschen Volkes“ şi laureat al mai multor concursuri internaţionale pentru trombon. Stefan Geiger şi-a început cariera ca prim trombonist la Bayerische Staatsoper München, iar in scurt timp a devenit profesor de trombon şi muzică de cameră la „Hochschule für Musik und Theater“, Hamburg.

Ca dirijor s-a dedicat atât muzicii noi, cât şi repertoriului clasic, colaborând cu orchestre de renume precum  „Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks Hamburg“, „Würzburger Philharmoniker“,  „Nürnberger Symphoniker“, „Orquestra de Câmara da Cidade de Curitiba“, „Paraná State Symphony Orchestra“ sau „Ensemble Resonanz“. Din 2002, artistul conduce “Landesjugendorchester Bremen” /Orchestra de Tineret din Bremen, cu care a avut performanţe remarcabile. De asemenea, cu sprijinul „Norddeutscher Rundfunk“, realizează proiecte în cadrul renumitei serii de concerte „das neue werk“.
 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: