Cuști cu politicieni, scufundate în Dâmbovița, ca în Italia
- Simona Ionescu
- 16 noiembrie 2023, 08:41
Într-un oraș din Italia, an de an, politicienii care au făcut greșeli amendate de comunitate sunt băgați într-o cușcă și scufundați în râu drept pedeapsă. Vă imaginați că ar fi posibil așa ceva în România?
Cuști cu politicieni, scufundate în Dâmbovița, ca în Italia. Noi, românii ori râdem, facem mișto de asemenea politicieni, fie ne bucurăm când îi saltă DNA (pe bună dreptate sau la comandă), îi criticăm cu mânie pe Facebook sau la comentariile de pe site-urile de presă după ce cineva aruncă piatra. Pe cei „vinovați” nu-i vedem vinovați fiindcă îi simpatizăm, pe cei „nevinovați”, care au pus osul la treabă, dar nu ne plac nici ei nici partidul din care fac parte, le găsim nod în papură și nicidecum realizări.
Italienii din orașul Trento au instaurat ritualul pedepsirii politicienilor lor – de la primar la șefi de partide – în urmă cu multe generații. Iar politicienii lor se supun. Cei care au greșit față de comunitate sunt puși în cuști și scufundați în râu. Nu sunt lăsați în apă, ci doar fac o baie, care, poate, îi trezește la realitate. Ritualul se numește „Tonca” și face parte din sărbătorile Vigilian pe care orașul le organizează în fiecare an în a doua jumătate a lunii iunie.
Oare cum or fi reușit italienii să facă trebușoara asta, să-i convingă să intre în cușcă pe cei mai delăsători sau enervanți politicieni? În România, mai avem puțin și intrăm în anul alegerilor: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Electoratul va cântări mai bine de data aceasta, vor prima faptele sau tot gargara candidaților și propaganda? Sper, chiar sper, ca strategiile de campanie să se orienteze către prezentarea de realizări, de fapte, de proiecte, de lucruri bune făcute pentru comunitate și mai puțin să fie folosită hămăiala tradițională către adversari.
N-am să vă plictisesc cu războiul pensiilor, un conflict care, dincolo de trista realitate a inechității, ține mințile ocupate. În România nu te plictisești niciodată, și ce nu există, poate fi inventat.
Ieri a fost ziua unor știri legate de administrații locale, de primari și primării adică. De aceea am ales ca temă să scriu despre ce fac aleșii noștri din capitala României care, în 2024, vor să candideze pentru încă un mandat.
Personal, nu mă interesează partidul din care fac parte primarii, pentru că mereu am considerat că trebuie să votez un gospodar, un administrator cu idei care să ridice calitatea domeniului comunității, să identifice prioritățile și să creeze o stare de bine pentru bucureșteni.
În momentul de față, în Capitală avem doi primari USR, doi primari PSD, unul de la PUSL și unul PNL. Primarul general Nicușor Dan a candidat independent, susținut de PNL și USR, iar la acest moment pare că este susținut mai mult de interese, după acțiunile sale. Promisiunile neonorate sunt prea multe ca să mai aibă credibilitatea din 2020.
Prima știre care mi-a atras atenția ieri este despre o șmecherie, tot mai des practicată de unii primari. E mai mult decât o știre, este o anchetă jurnalistică a lui Cătălin Antohe, publicată pe cetateanul.net. Din ea aflăm cum „Primăria Sectorului 2, condusă de Radu Mihaiu (USR), și primarul general Nicușor Dan se pregătesc să bage în buzunarele ginerelui lui Sile Cămătaru nu mai puțin de 2 milioane de euro, sub pretextul expropierii pentru amenajarea unui parc, la marginea Capitalei”. În articol se arată că Hotărârea de „despăgubire” a fost deja trimisă de Nicușor Dan pentru votul Consiliului General.
Rețeta e simplă, am descoperit-o și eu când Clotilde Armand, primarul USR al Sectorului 1, în colaborare cu Nicușor Dan, care a obținut votul Consiliului General, au cumpărat de la trei moștenitori un teren de 165 mp, situat în apropierea unui bloc, ca să-l facă parcare. Nimeni nu l-ar fi cumpărat fiindcă era înregistrat ca spațiu verde și din această cauză nu se putea construi nimic pe el. L-a cumpărat primăria Sectorului 1.
Primarul Sectorului 2 a fost mână mai largă. El a decis să dea proprietarului unui teren de 10.234 mp, situat pe strada Moroeni, la nr. 56A, suma de 1.907.002 euro ca să-l exproprieze și să facă un parc. Terenul e în Colentina, aproape de fostul târg Europa, o zonă cu case. Ginerele lui Sile Cămătaru știa când l-a cumpărat că nu v-a putea construi nimic acolo căci terenul era încadrat la spații verzi și parcuri. Deci vreo afacere imobiliară era exclusă, așa cum era și la parcarea din sectorul 1. Dar niște bani publici de la primărie, pe bază de expropriere...Vă invit să citiți întreaga anchetă aici. E totuși vorba de banii locuitorilor din sectorul 2!
Primari care au reușit să crească nivelul de trai, dar și averile locuitorilor
La nivel de țară, am două exemple de primari imbatabili prin ceea ce au făcut pentru românii care i-au ales. Unul este Gheorghe Damian, primar în comuna Ciugud din județul Alba, independent după ce a fost dat afară din PSD. În 2024 va candida pentru al șaptelea mandat și, cu siguranță, pentru cum a ridicat comuna la nivel de smart city va fi ales din nou. Al doilea e Ilie Bolojan (PNL), care a avut trei mandate de primar la Oradea, iar acum este președintele liberal al Consiliului Județean Bihor. A schimbat fața orașului, care a devenit o bijuterie a României deschisă turismului internațional. Toate aceste transformări radicale aduc bani la bugetul local și crează locuri de muncă fiindcă investitorii vin în comunități dezvoltate.
În București, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță (PSD) este la acest moment cel care a cucerit podiumului dezvoltării cartierelor din partea de sud a capitalei. Ieri a dat în folosință stația de metrou suprateran Tudor Arghezi, singura construită vreodată de către o autoritate locală. Primăria a obținut 50 de milioane de euro, bani europeni nerambursabili, și i-a investit în acest proiect pentru a facilita transportul oamenilor care vin din localitățile limitrofe în București. S-a construit și o parcare de peste 300 de locuri, unde aceștia își pot lasă mașinile, iar apoi să folosească restul liniilor de metrou sau autobuze și tramvaie.
În general, în cele două mandate de primar, Băluță a accesat și a obținut fonduri europene mai mult decât orice edil al Bucureștiului. Iar cele mai multe proiecte au fost pentru construcții de la zero. Așa se face că în Berceni, pe șoseaua Olteniței, pe Giurgiului, în zonele Tineretului și Unirii transformările sunt vizibile. Locuitorii Sectorului 4 au acum o unitate de primiri urgențe nouă și una de tratare a marilor arși la spitalul Bagdasar Arseni, 600 de blocuri reabilitate termic, o stație ultramodernă pentru pompieri, creșe și grădinițe refăcute la standarde, noul parc Tudor Arghezi, terenuri de sport, primul spital de Stomatologie, cu un amfiteatru pentru studenți, bulevarde si străzi lărgite de la două la patru benzi, modernizate, cu sistem de iluminat public cu LED... și multe altele. Se lucrează deja la un nou patinoar și la o maternitate, tot pe bani europeni.
În sectorul 3, primarul Robert Negoiță se află în preferințele locuitorilor, după toate sondajele de opinie, datorită transformărilor și investițiilor făcute pentru bunăstarea comunității.
În Sectorul 5, edilul Cristian Popescu Piedone (PUSL) a impus un ritm alert echipei sale din administrație pentru a rezolva prea multele probleme care există în cartiere de zeci de ani. Chiar dacă este acuzat de populism de către câțiva jurnaliști sau politicieni din partidele de opoziție, primarul Piedone continuă să umble pe străzi, să stea de vorbă cu cetățenii și să găsească soluții de rezolvare. În cele câteva luni „efectuate” din mandatul de primar, s-a făcut curățenie în tot sectorul, s-au creat parcări, parcuri, s-au asfaltat străzi… Oamenii văd că, după epoca Vanghelie și mandatele lui Daniel Florea, se face ceva și pentru ei. De aceea îl înconjoară cu atâta entuziasm pe primarul lor.
La fel se întâmplă și în Sectorul 6, unde tânărul primar liberal Ciprian Ciucu s-a implicat semificativ pentru a îmbunătății traiul comunității care l-a ales în fruntea administrației locale. Și a schimbat multe în acest prim mandat!
Cuști cu politicieni, scufundate în Dâmbovița, ca în Italia
În viitoarea campanie electorală realizările sau nerelizările sper să conteze, așa cum spuneam, mai mult decât propaganda partidelor și a unor activiști. În fond, tot ce reușește să facă bun un primar, modul în care a creat facilități și utilități pentru locuitori, se regăsește în creșterea nivelului de trai și chiar a averilor acestora. Nu-i nicio exagerare. Dacă ai un apartament de vânzare într-un cartier curat, cu metrou, bloc amvelopat, parc, bulevarde și șosele asfaltate și luminate, spital și școli, valoarea locuinței tale va crește.
Eu, locuitor al sectorului 1 de 45 de ani, oripilată de mizeria care ne înconjoară, de șobolani și gândaci, de buruienile plantate în loc de flori pe bulevardul Aviatorilor, de multe alte lucruri lipsesc dar care existau în mandatul primarului liberal Andrei Chiliman, sunt profund nemulțumită de prestația lui Clotilde Armand. Nu s-a ținut de nicio promisiune făcută. Și tare mi-ar plăcea să văd și în România cuști cu politicieni, inclusiv primari, scufundate în Dâmbovița.