Curtea Supremă se închide! Nimeni nu mai are voie să intre

Curtea Supremă se închide! Nimeni nu mai are voie să intre

Un comunicat transmis de către Înalta Curte de Casație și Justiție arată că măsurile luate de acestă instanță, de teama coronavirusului, sunt cele mai dure de până acum.

Dacă alte instanțe se limitează la a reduce numărul de persoane care se află într-o sală de judecată sau pe holuri, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a luat decizia să își închidă complet porțile.

"Prin Ordinul nr.91/12.03.2020 al preşedintelui ÎCCJ, s-a decis suspendarea activităţii de lucru cu publicul, precum şi suspendarea accesului persoanelor care nu fac parte din personalul instanţei supreme în sediile acesteia, ambele măsuri fiind esenţialmente temporare şi urmând a fi aplicate în perioada 16.03.2020-16.04.2020. Măsurile au fost dispuse în sprijinul eforturilor făcute de autorităţile naţionale competente pentru limitarea răspândirii epidemiei cauzate de SARSCov-2 (boala COVID-19), având în vedere specificul activităţii instanţei supreme, singura instanţă care are competenţă teritorială cu privire la întreg teritoriul naţional şi care judecă în cvasi-unanimitatea cazurilor ca ultimă instanţă a unei cauze", se arată în comunicat.

Cu alte cuvinte, nimeni în afara de angajații ICCJ nu mai au voie să intre în clădire. Mai mult, toate dosarele vor fi amânate pentru o dată ulterior, cu mici excepții. De la ordinul preşedintelui ÎCCJ vor fi exceptate persoanele care sunt citate în cauzele urgente - cauze civile urgente, măsuri preventive, cauze în care există pericolul prescripţiei răspunderii penale - cu privire la care judecata va continua să se desfăşoare în mod normal, sub rezerva respectării măsurilor de biosecuritate.

Cei de la ICCJ mai spun că prin măsurile luate nu vor fi restrânse drepturile fundamentale ale cetățenilor, ci se urmărește doar ca aceștia să nu se îmbolnăvească cu temutul virus Covid 2019. "Măsurile dispuse nu sunt astfel menite să restrângă drepturile justiţiabililor din dosarele aflate pe rolul Înaltei Curţi, ci tocmai să permită ca acestea să fie respectate fără punerea celor mai vulnerabili membri ai societăţii în situaţii de risc medical sau în situaţia de a nu-şi putea exercita dreptul la apărare în mod adecvat. De asemenea, buna desfăşurare a activităţii oricărei instanţe este condiţionată de asigurarea securităţii la locul de muncă, pentru toate persoanele implicate", se menţionează în comunicat.