Curtea Generală a UE, verdict pe achiziția de vaccinuri anti-COVID-19. Update

Vaccin anti-Covid-19. Sursa foto: Spencer Davis/ Pixabay

Update:

Ursula von der Leyen a suferit o înfrângere în justiție, după ce Tribunalul General al UE a concluzionat că decizia Comisiei Europene de a păstra confidențialitatea unor părți semnificative din contractele privind achiziția de vaccinuri conține anumite iregularități, scrie europarlamentarul Cristian Terheș.

Conform informațiilor, Hotărârea CJUE a fost pronunțată cu o zi înainte de votul pentru un nou mandat al Ursulei von der Leyen în fruntea Comisiei Europene.

Terheș susține că în numeroase conferințe de presă, declarații și amendamente legislative, împreună cu alți colegi, a solicitat publicarea acestor contracte.

„Vom continua demersurile pentru publicarea acestor contracte, pentru ca cetățenii să afle ce e în spatele celui mai mare caz de corupție și abuz din istoria UE”, a concluzionat europarlamentarul Cristian Terheș.

Știre inițială:

Curtea Generală a Uniunii Europene a constatat că Comisia Europeană nu a oferit acces adecvat publicului la contractele de achiziție a vaccinurilor anti-COVID-19 încheiate cu companiile farmaceutice în timpul pandemiei.

Decizia instanței survine înaintea unei votări în Parlamentul European, unde președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, își dorește să fie realesă.

Comisia Europeană nu a asigurat transparență adecvată în achizițiile de vaccinuri

Un grup de reprezentanți ai Parlamentului European a demarat acțiuni legale în urma refuzului Comisiei de a le oferi acces integral la contractele pentru vaccinurile anti-COVID-19 semnate între executivul UE și producătorii de vaccinuri.

Pandemia a subliniat dificultățile legate de transparența în negocierile dintre UE și marii producători farmaceutici.

Comisia Europeană a fost mandatată de către statele membre să coordoneze achiziția comună de vaccinuri în timpul pandemiei, având rolul principal în negocierile cu producătorii.

Comisia Europeană. Sursa foto: Dimitris Vetsikas/ Pixabay

Comisia a oferit doar acces parțial la anumite contracte

Curtea a informat că prin achiziționarea în comun a vaccinurilor pentru cele 27 de state membre, UE a reușit să acumuleze 2,7 miliarde de euro  pentru peste un miliard de doze de vaccinuri.

În 2021, câțiva membri ai Parlamentului European au cerut detalii complete despre acorduri, dar Comisia a furnizat doar acces limitat la anumite contracte și documente, publicând versiuni redactate online.

 De asemenea, Comisia Europeană a refuzat să divulge costurile pentru miliardele de doze comandate, și a făcut apel la confidențialitatea contractuală.

Vaccin. Sursa foto: LuAnn Hunt/ Pixabay

„Comisia nu a luat în considerare suficient toate împrejurările relevante pentru a evalua corect interesele implicate”, a mai menționat Curtea Generală a UE, potrivit devdiscourse.com.

Parchetul European investighează tranzacțiile pentru vaccinurile anti-COVID-19

În luna aprilie a acestui an, Procurorii europeni de la Parchetul European (EPPO) au început o investigație cu privire la acuzațiile de infracțiuni penale în legătură cu negocierile pentru achiziționarea vaccinurilor anti-COVID dintre președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

Atunci, volumul mare al vaccinurilor achiziționate a stârnit preocupări crescute. Conform unei investigații Politico din ultimul trimestru al anului 2023, s-au constatat risipite peste 200 de milioane de doze de vaccin, evaluabile la cel puțin 4 miliarde de euro.